Свинският грип от Мексико може да прерасне в пандемия

Новият вирус, за който се счита, че е причинил смъртта на над 80 души в Мексико и който е мутация на свински, птичи и човешки грип, може да прерасне в пандемия и да се разпространи в други страни и континенти, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен, предадоха световните агенции в неделя

Изявлението идва на фона на съобщения за приета в болница в Нова Зеландия група от завърнали се от Мексико 13 студенти със съмнение за свински грип. В САЩ също са регистрирани 19 случая на заразени. Съобщава се също за болни със синдроми на новия вирус във Великобритания

Маргарет Чен нарече грипната епидемия в Мексико “извънредна ситуация, изискваща реакция на международно ниво“.

По думите на лекарите първите изследвания показват взаимовръзка между регистрираните заболявания в Мексико и случаите на заразяване със свински грип в южните американски щати.

Случаите от преди дни станаха причина за извънредното заседание по проблема, но от СЗО решиха да не обявяват пандемия, което би наложило затварянето на границите при въвеждане на мерки за ограничаване на придвижването на хората и търговията.

От СЗО призоваха здравните служби на всички страни в света да следят от близо населението за необичайни за сезона случаи на грипни симптоми и такива на пневмония

Според наличните информации вирусът H1N1 се предава от човек на човек. Като негова специфичност се отбелязва, че повечето от пострадалите досега от заразата са младежи, а не деца и старци, чиято имунна система по принцип е по-слаба.

Лекарства против свинския грип засега няма. Има данни, че най-големите фармацевтични компании вече активно работят за създаването на ваксина срещу щама.

Засега настанените в болница с подозрение за свински грип, се лекуват с медикаменти срещу известни вирусни заболявания

Заради епидемията в Мексико са затворени училища, библиотеки и музеи, гражданите са предупредени да се възвържат от масови събирания и ръкостискания, както и да се избягва храненето с общи прибори. По улиците на страната повечето хора се придвижват с маски на лицата.

Официално е потвърдено, че жертва на свинския грип за 20 души. За други над 60 смъртни случая също има съмнения, че са причинени от новия вирус, като в момента се правят необходимите изследвания дали това е така. Над 1300 души са приети в болници в Мексико по подозрения, че са заразени с новия щам.

Разпространяващата се в Мексико болест принуди граничните власти на САЩ да въведат специален здравен контрол при влизането през границата им с Мексико, но въпреки това са регистрирани 19 случаи на заболявания от свински грип. Болни са девет ученици от частни училища в нюйоркския район Куинс, а също и десет души от Тексас, Канзас и Калифорния

Американски медии съобщават, че преди две седмици президентът на САЩ Барак Обама е общувал при посещението си в Мексико с човек, който е по-късно починал от свински грип.

Пресслужбата на Белия дом обаче побърза да заяви, че Обама е напълно здрав.

В неделя британският вестник “Дейли телеграф“ съобщи, че член на екипажа на самолет, изпълнявал полет от Мексико до Лондон, бил приет в болница със симптоми за свински грип,

Европейската комисия обаче обяви същия ден, че досега в Европа няма регистрирани случаи на заразяване с новия вид вирус на свински грип, предаде Ройтерс.

"Ние следим отблизо развитието на ситуацията", заяви говорителка на ЕС. "Установени са постоянни връзки между Европейския център за контрол върху болестите, САЩ, Мексико, Световната здравна организация и страните членки и правим оценка на информацията, с която разполагаме", допълва тя.

Заради свинския грип в Русия от неделя бяха въведени специални мерки на руските летища за контрол на пристигащите от Северна Америка и преди всичко от Мексико. В същото време Руската служба за ветеринарен и санитарен контрол ограничи вноса на животинска продукция от Мексико, редица щати на САЩ и страни от Карибския басейн.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?