“Свиват” парламентарните комисии от 24 на 15

“Свиват” парламентарните комисии от 24 на 15

Ръководството на Народното събрание обмисля как да се окрупнят постоянните комисии и от 24 те да бъдат намалени до 15-16. Това научи Mediapool от депутати от левицата. Въпросът е бил поставен в сряда на заседание на парламентарната група на червените, като е станало ясно, че председателят на НС Георги Пирински (БСП) лично се е ангажирал с работата по редуцирането на комисиите. Идеята е да се намалят разходите, тъй като всеки шеф на постоянна комисия има право на служебен автомобил, към нея работят секретари, експерти и т.н.

Все още няма яснота кои самостоятелни комисии ще бъдат закрити, но е сигурно, че ключови комисии като правната, икономическата, бюджетната, по местно самоуправление, вътрешна и пр. ще бъдат запазени. Нищо не пречи тези по парламентарна етика, по жалбите и петициите на гражданите, по образование и вероизповедания да бъдат слети, коментира пред Mediapool народен представител. Всичко обаче трябвало да се огледа много внимателно, включително и за да не се наруши квотният принцип за председателството на комисиите, установен по коалиционното споразумение в началото на настоящия парламент.

С този ход попътно ще се решат и някои проблеми, възникнали с отцепилата се от НДСВ нова парламентарна група “Българска нова демокрация” (БНД), в която попаднаха двама председатели на постоянни комисии. Николай Свинаров, който оглавява комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, вече обяви, че няма намерение да си подава оставката. Настроенията сред левицата са той да запази поста си, независимо от евентуален натиск на НДСВ за смяната му. Много е вероятно обаче шефът на комисията по младежта и спорта Светослав Спасов (БНД) да се прости с този пост, а и самата комисия може да се “влее” в друга.

Някои депутати обаче коментираха, че въпреки големия брой на комисии, надали желанието на левицата ще бъде доведено до успешен край, тъй като председателите на евентуално “закритите”, както и членуващите в тях, ще се “борят със зъби и нокти” те да останат.   

Идеята за “свиването” на постоянните комисии идват само ден, след като в правна комисия бе одобрено предложение на БСП, според което възнагражденията на депутати за участие в комисии се увеличат от 10% на 15%, както и даване на 5% допълнително за дейност във временни комисии и работни групи. Решението предстои да бъде гласувано в пленарна зала.

 

Споделяне

Още от България