Свободният пазар на ток в Югоизточна България стигна 35%

Освен частници, болници и ВиК-та искат да се снабдяват от търговци

Свободният пазар на ток в Югоизточна България стигна 35%

Принуждаването със закон на фирмите, ползващи ток средно напрежение, да си купуват енергия от свободния пазар от 1 юли 2013 г. е накарало около 455 предприятия от Югоизточна България да си намерят търговци, които да им доставят електроенергия. Така либеларизираният пазар в този регион достига 35 на сто към края на септември, а останалите 65 процента от общо 1300 фирми продължават да стоят на полурегулирания пазар и купуват ток от т.нар. доставчик от последна инстанция, който за Югоизточна България е ЕВН.

Цените на този доставчик са по-високи от тези на свободния пазар, за да може фирмите да бъдат стимулирани да си изберат търговец. Онези дружества, които не успяват да си планират добре натоварването на мощностите, а от там и заявките за консумация, предпочитат за останат на полурегулирания пазар, обясни пред журналисти в четвъртък Калина Трифоновоа, член на управата на ЕВН.

Като доставчик от последна инстанция, който е длъжен да снабдява всички фирми, които нямат договор с търговец на ток, ЕВН продава един мегаватчас за 109.37 лв. Ако фирмата избере снабдител от свободния пазар, тя ще получи по-ниска цена, но в същото време трябва да прави много точни заявки за потреблението си, защото ако консумира повече от поисканото, цената за т.нар. недостиг скача. Ако пък дружеството ползва по-малко ток и формира т.нар излишък, който остава в мрежата, то трябва да плати цената, а за неползваните количества ще получи значително по-ниска от Електроенергийния системен оператор, който трябва да поеме разликата между заявени и ползвани количества.

Фирмите, които обаче са си направили балансиращи групи при общ свой търговец, могат да си разменят излишъци и недостици, без да плащат наказателните цени за неточни разчети на потреблението си. Прилага се нещо като принципа на свръх багажа на летището, обясни Трифонова. Ако съпругата е надвишила лимита на авиокомпанията, а съпругът ѝ не го е достигнал, пренареждат багажите, даде образен пример тя за работата на балансиращите групи.

Заради постигането на по-ниски цена на тока на свободния пазар, дружеството, което освен доставчик последна инстанция има и лицензиран търговец, получава все повече заявки за включване на свободния пазар не само от предприятия и частни фирми, но и от болници и ВиК-оператори. Важно условие, за да бъде приета обаче фирмата от търговец на ток или от доставчик от последна инстанция е тя да няма просрочени задължения, пояснява Трифонова.

Така на полурегулирания пазар в Югоизточна България остават основно фирми, които имат финансови затруднения и не могат ад си планират натоварването на производствените мощности. От ЕВН обаче прогнозират, че все повече фирми ще разбират предимствата на свободния пазар и ще се прехвърлят към него.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?