Тачева намери за прекалени заплатите във ВСС

Тачева намери за прекалени заплатите във ВСС

Министърът на правосъдието Миглена Тачева намери за прекалено решението на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да си разпишат допълнителни възнаграждения за участия в работни комисии. Преди два дни в нейно отсъствие като председателстващ на т.нар. правителство на съдебната власт, членовете на ВСС си гласуваха нови бонуси към заплатите.

С тях при основна заплата от 2290 лева всеки изборен член на съвета ще получава между 5 и 35 процента отгоре, ако участва в две или три работни групи. Участието само в една комисия се води безплатно. Освен това на всеки доктор на науките във ВСС се полагат по още 15 процента върху заплатата.

Пред два месеца членовете на ВСС си гласуваха правото да се ползват със статут на магистрати, въпреки, че те не са такива по смисъла на Закона за съдебната власт. Това от своя страна им даде възможност да получават по 2 процента върху заплата за прослужено време. Повечето от тях имат стаж от по 20 години, което им дръпва възнагражденията с други 40 процента.

Освен увеличението, магистратският статут им създаде възможност да се ползват с всички социални привилегии на съдиите, прокурорите и следователите като отпуски, осигуряване и др. Въпреки, че са с магистратски статут, по-голямата част от членовете на ВСС си взеха по 20 заплати (около 60 хиляди лева) за напускане на системата.

В петък пред БНР Тачева коментира, че ще оспори последното заседание на ВСС, защото дневният му ред не ѝ е бил даден за разписване. “Последното им решение ми се струва малко в повече от всичките тези досега решения, свързани с възнагражденията им”, заяви тя.

Според министъра работата на членове на постоянно действащия ВСС е да участват и в комисии. Тя призна, че е обмисляна идеята да се даде хонорар за “тримата големи” (б.ред. председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор), които са членове по право на съвета, но основната им работа е извън него.

Тачева съобщи, че вече е възложила направата на правен анализ за това дали членовете на ВСС са имали право да вземат по 20 заплати за излизане от системата, въпреки че все още са магистрати. “Не може всеки ден да си сменяш становището за това дали ти си магистрат, дали си извън системата, т.е. дали си преустановил дейността си или дали си освободен от длъжност”, заяви Тачева.

Тя е съобщила пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) идеята си към правосъдното ведомство да се създаде независим орган, който да прави преценка за нарушени права на човека преди гражданинът да отправи жалба в Европейския съд.

“Идеята е преди съдът в Страсбург, държавата в лицето на Министерския съвет да взима решение да бъде обезщетен този гражданин, след като е ясно, че ние ще получим осъдителна присъда. Така ще бъде спестено едно дело като цифра срещу България, ще бъдат спестени и възнаграждения, разноски, както и време през което гражданите чакат решенията на Европейския съд”, заяви още тя.

По думите на Тачева тази идея е била възприета положително в ПАСЕ.

Споделяне

Още от България