Таджикистан премести Деня на победата на 7 май

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмонпремести празнененствата за Деня на победата в столицата Душанбе на 7 май.  Причината е, че на 8 и 9 май той ще бъде на Парада на победата на Червения площад, става ясно от съобщение на пресслужбата на таджикистанското Министерство на отбраната.

Европа празнува Деня на победата на 8 май, Русия – на 9 май, а Таджикистан – на 7 май.

С това държавническо решение президентът Рахмон ще може да присъства и на военния парад в столицата Душанбе. Там се предвижда да дефилират над 10 000 военнослужащи от всички родове войски, полицията и националната гвардия. Освен това на празника ще маршируват и стотина войници от дислоцираната в Таджикистан 201-ва руска военна база.

Руснаците се готвят много старателно за парада и техният представител полк. Ярослав Рашчупкин обяви пред Интерфакс, че ще бъдат включени само войници не по-ниски от 170 см, които са дали „високи показатели в строевата подготовка“.

70-годишнината от победата във Втората световна война ще бъде отпразнувана в Москва в присъствието на държавни и правителствени ръководители от КНДР, Словакия, Кипър, Босна, Исландия, Македония, Сърбия, Гърция, Индия, РЮА, Монголия, Виетнам и Куба.

Повечето поканени отказаха заради конфликта в Украйна. Някои още се колебаят и не са отговорили окончателно.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев обяви, че няма да ходи на парада в Москва.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?