Тайланд - входна врата за България към Азия, ние за Тайланд - към Балканите

Тайланд може да бъде входна врата за България към Югоизточна Азия, а България да се превърне във врата за търговията и инвестициите на Тайланд на Балканите. Това е заявил говорителят на тайландското външно министерство Сихасак Пуангкеткеоу, след разговорите на българския президент Георги Първанов и тайландския премиер Таксин Шинаватра, предаде БТА.

Тайланд бе поредната спирка от южноазиатската визита на президента Първанов.

Днес в столицата Бангкок бе подписана спогодба за насърчаване и защита на инвестициите между България и Тайланд. 15-годишната спогодба предоставя равно третиране на българските инвестиции с останалите чужди вложения в Тайланд, същото ще важи и за тайландските инвеститори у нас. Документът включва и клауза за либерализиране на режима за репатриране на капитала, подчерта заместник финансовият министър Красимир Катев, който подписа спогодбата от българска страна.

Пред президента Първанов, премиерът Шинаватра е подчертал примамливите възможности за български инвестиции в Тайланд, тъй като Бангкок има договор за безмитен внос в Индия, Китай и Япония, които са огромен пазар. Като предимство за инвестициите на тамошните фирми в България, Първанов е изтъкнал предстоящото ни приемане в НАТО и в Европейския съюз.

В момента стокообменът между двете страни е 30 млн. долара.

По време на пленарните разговори е станало дума за съвместни проекти във винопроизводството - бързоразвиващ се отрасъл в Тайланд, туризма и образованието.

10 млн.долара се предвижда да бъдат вложени в първото тайландско селище на българското Черноморие. Обмисля се и голяма инвестиция за изграждане на хотелски и бизнес комплекс в София, предаде Дарик радио.

В информация за първото посещение на български президент в Тайланд, АП и АФП отбелязват интереса от тайландската страна към българските селскостопански продукти и на първо място към киселото мляко и виното. АП напомня, че българското кисело мляко се ползва с репутацията на най-доброто кисело мляко на японския пазар.

Споделяне
Още от България