Тайнствена "въстаническа армия" пое отговорността за убийствата на опозиционери в Украйна

Тайнствена "въстаническа армия" пое отговорността за убийствата на опозиционери в Украйна

Известният украински политолог Володимир Фесенко получи имейл от организация, нарекла се Украинска въстаническа армия, която поема отговорността за убийствата на опозиционери в страната. Експертът съобщи това чрез Фейсбук.

"Получих в електронната си поща писмо с изявление на някаква "Украинска въстаническа армия", с което тя поема отговорността за убийствата на Чечетов, Пеклушенко, Мелник, Калашников и Бузина", пише Фесенко на страницата си в социалната мрежа.

Авторите на посланието заявяват, че започват "безмилостна въстаническа борба срещу антиукраинския режим на предатели" и ще разговарят "с тях само на езика на оръжията, докато бъдат ликвидирани изцяло".

Според аналитика, текстът дава "основания за прогноза, че ще продължи кампанията от убийства, която може занапред да се насочи и срещу представители на висшето държавно ръководство" в Украйна.

Известният украински журналист Олес Бузина бе убит вчера в Киев край дома си. Предния ден пред апартамента си в украинската столица бе убит бившият депутат от Върховната рада Олег Калашников от Партията на регионите. По-рано в Украйна се самоубиха други представители на предишните управляващи - бившият депутат Михайло Чечетов и бившият областен управител на Запорожието Олександър Пеклушенко. В последния случай представител на МВР спомена за "основания да се предположи довеждане до самоубийство". През март бе открит мъртъв и бившият депутат Станислав Мелник - по предварителни данни се е застрелял с карабина, пояснява ТАСС.

Познатата от историята Украинска въстаническа армия, известна като УПА, е създадена през 1942 г. и се бори за независимост на страната - тогава част от Съветския съюз, години след края на Втората световна война. Според мнозина историци УПА е сътрудничела с нацистка Германия по време на войната и е замесена в масови убийства на поляци и евреи. В Русия е обявена за нацистка организация.

Писмо със заплахи от неизвестната досега "Украинска въстаническа армия" е получено в петък и в електронната поща на "Опозиционния блок" - партия, създадена от бивши членове на "Партията на регионите".

В писмото се казвало, че бойците на тази "армия" ще започнат да избиват представителите на действащата власт, които "не са обявили военно положение, не са обявили война на Русия и не са прекратили дипломатическите и търговските отношения с окупатора" и които са виновни за "доброволното предаване на украински територии на врага". В текста се дава на всички виновни за това срок от 72 часа да напуснат "веднъж и завинаги" Украйна.

В коментара си "Опозиционният блок" призовава "подобни организации" да не замърсяват със спам партидната електронна поща и настояват службите за сигурност да се заемат с издирването на тези "епистоларни шедьоври", които се разпращат напоследък из Украйна, съобщи ТАСС.

Министерството на вътрешните работи на Украйна проверява твърдението на политолога Володимир Фесенко, че организация под името "Украинска въстаническа армия", е поела отговорността за убийствата напоследък на членове на опозиционната "Партия на регионите" в страната. Това съобщи съветникът в министерството и депутат от Върховната рада Антон Герашченко пред вестник "Севодня". Той подчерта, че не знае за съществуването на тази "армия" и отбеляза, че "има разни шизофреници, които пишат и правят какво им дойде наум".

Във връзка с убийствата на Калашников, Бузина и другите опозиционни дейци премиерът Арсений Яценюк обяви днес, че е възложил на силовите ведомства да засилят мерките за сигурност в навечерието и по време на празничите на 1 и 9 май.

Споделяне

Още от Свят