Таксита ще плащат минимален данък от 300 лв за 2021 г.

Таксита ще плащат минимален данък от 300 лв за 2021 г.

Държавата има готовност да подкрепи таксиметровите превозвачи за облекчаване на икономическите последствия от Covid-19. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представители на таксиметровия бранш, съобщиха от ведомството му.

Прилагането на мярката ще се осъществи съвместно с общините, отговорни за определяне на алтернативния данък, който се заплаща от таксиметровите превозвачи. Държавата ще поеме разликата между определения от общинските съвети размер на данъка до размера, заплащан за 2020 г., разясни Росен Желязков.

Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лева. Конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети до 31 октомври на текущата година.

Например Столичният общински съвет е определил данък за 2020 г. от 850 лева. При този случай, по предвидения механизъм за подпомагане, разликата между 300 и 850 лева, тоест 550 лева, ще бъде поета от държавния бюджет, чрез допълване на бюджета на общината, обясни транспортният министър.

"Очаквам общинските съвети в партньорство с държавата да инициират максимално бързо реализирането на мярката за подпомагане на таксиметровите превозвачи", каза Росен Желязков.

Споделяне

Още от Бизнес