Талибаните размениха единствения пленен в Афганистан американски войник

Президентът Обама с родителите на освободения войник

Единственият пленен от талибаните американски войник, сержант Боуи Бергдал, беше освободен след близо пет години в плен и е предаден на САЩ, съобщи президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. Като част от споразумението за освобождаването на Бергдал Вашингтон ще предаде петима затворници от Гуантанамо под попечителството на Катар.

Бергдал беше освободен след месеци на непреки преговори между САЩ и талибаните, при които Катар действаше като посредник.

Специалните сили на САЩ са прибрали Бергдал при размяна в Източен Афганистан, без да се стигне до насилие. Твърди се, че той е в добро състояние, но е подложен на медицински преглед. Той е на път за американската военна болница в Ландщул, Германия, съобщи Ройтерс.

28-годишният Бергдал, родом от американския щат Айдахо, беше заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г., около два месеца след пристигането си в страната. Предполага се, че е бил в ръцете на въоръжената екстремистка групировка Хакани.

Президентът Барак Обама приветства освобождаването на Бъргдал в специално изявление за медиите от Розовата градина на Белия дом, в което подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той "не е бил забравен". До президента стояха развълнуваните родители на сержанта - Боб и Джани Бъргдал.

Президентът Обама припомни, че е обещал да ограничи войната в Афганистан и да закрие затвора в Гуантанамо, където са държани чужденци, заподозрени в тероризъм, но добави, че САЩ освен това винаги са били непреклонни в намеренията си да върнат у дома всички свои военнопленници. Затова сега, поне в този момент, мога да кажа, че успяхме да изпълним това обещание, заяви Обама.

Той посочи, че катарското правителство, което бе посредник в размяната, е уверило САЩ, че ще вземе необходимите мерки, за да гарантира националната сигурност на САЩ.

Петимата талибани, освободени от американския затвор в Гуантанамо в изпълнение на сделката за освобождаването на американския сержант, са напуснали затвора с американски военен самолет на път за Катар. Това съобщи Ройтерс, цитирайки служител на американското министерство на отбраната.

За петимата талибани, за които бе разменен Бъргдал, сега отговаря Катар. Дейността им и придвижването им ще са ограничени, уточни цитираният от Ройтерс служител на Пентагона.

Петимата са високопоставени представители на талибанския режим, отбелязва Франс прес. Един от тях е молла Хайрула Хаиркуа, който е бил министър на вътрешните работи, смятан е за умерен и много влиятелен сред талибаните. Заловен е през 2002 г. от пакистанските власти и предаден на американците. Другите освободени са молла Мохамед Фази, бивш заместник-министър на отбраната, молла Норула Нури, шеф на провинция Балх, молла Абдул Нак Уасиг, заместник-ръководител на разузнавателната служба на талибаните и един от основателите на движението, и молла Мохамед Наби, най-малко известният от петимата, за когото се смята, че може би е свързан с терористичната мрежа Хакани, която вероятно е държала американския сержант.

Освобождаването на петима бивши служители на талибанския режим от затвора в Гуантанамо, в замяна на освобождаването на американския сержант Боуи Бъргдал, може да помогне за възобновяването на мирния процес в Афганистан. Това заяви пред Франс прес Исмаел Касимияр, член на афганистанският Върховен съвет за мира - правителствен орган, създаден от президента Хамид Карзай, за да убеди талибаните да започнат мирни преговори.

"Ние сме оптимисти, че освобождаването на тези високопоставени талибански представители може да помогне за мирния процес", посочи той.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид обаче увери вчера, че размяната не е била извършена с оглед на мирния процес. "Става дума само за размяна на военнопленници, това няма нищо общо с политиката", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят