Търси се енергиен консултант сред Топ 15 в света за продажбата на “Топлофикация-София”

Търси се енергиен консултант сред Топ 15 в света за продажбата на “Топлофикация-София”

Международният консултант за приватизацията на “Топлофикация-София” се очаква да бъде избран до края на февруари 2007 г., съобщи в понеделник след работна среща с представители на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ главният секретар на Столичната община Росен Желязков.

Трите страни са обсъдили заданието за избор на международен консултант, чиято работа ще бъде платена с пари от дължимите от ЕБВР 15 млн. евро по силата на заемното споразумение за модернизацията на топлофикацията.

Изискванията към бъдещия консултант по сделката са той да е в топ 15 на международните консултанти за 2003- 2005 г., да е водещ консултант през последните десет години на поне три значими и успешни проекта в Европа, свързани с продажба, преструктуриране, сливане или придобиване на компании в областта на енергетиката.

Избраният кандидат ще има сложната задача да анализира вероятните приватизационни процедури и да предложи избраната алтернатива за продажбата на столичното парно така, че в нея да се съчетава визията на двамата собственици на дружеството. Росен Желязков припомни, че позицията на държавата в лицето на МИЕ е 100 процента приватизация на дружеството в момента, а на Столична община - преструктуриране на дружеството и последваща приватизация, като от него се извадят производствените мощности и ТЕЦ-овеет бъдат предложени в отделни процедури. Така според кметството потребителите няма да за зависими от производител монополист.

До началото на следващата седмица документът с критериите за избора на консултант по сделката за софийската топлофикация трябва да бъде приет от Столичния общински съвет и от Министерството на икономиката и енергетиката, които държат съответно 58,2 на сто и 41,8 процента в дружеството.

Самият избор на консултант ще продължи между 3 и 5 месеца, отбеляза Желязков. По думите му съветникът по сделката трябва да излезе с предложение за приватизацията до месец, за да може ад се задейства процедурата, която според договорка между двамата собственици трябва да приключи до края на 2007 г.

В петък ще се състои общо събрание на акционерите на "Топлофикация София", свикано по искане на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който иска смяната на изпълнителния директор на “Топлофикация-София” Георги Рогачев, който пое поста след отстраняването на бившия шеф на дружеството Валентин Димитров, намиращ се в следствения арест заради пране на пари и укриване на данъци. Рогачев дълги години бе заместник на Димитров. Овчаров иска и смяната на още един от общо тримата представители на общината в Съвета на директорите на дружеството – Георги Ненков, който е председател на борда.

Споделяне

Още от Бизнес