Търси се лого за българското председателство на Съвета на ЕС

В конкурса могат да участват българи и чужденци, наградата за победителя е 10 хил. лв.

На 1 ноември бе обявен конкурс за лого на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. В конкурса ще могат да участват и чужденци, а срокът за подаване на предложения е 30 декември.

Предстои да се види дали този път ще бъдем изненадани с нещо различно от фиаско, както се случи със серията неуспешни опити да се избере туристическо лого на България (опитите обаче продължават, в момента върви нова процедура).

Директорът на Националният център за подготовка на българското председателство посланик Любомир Иванов и директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова представиха във вторник пред журналисти условията на конкурса.

В края на януари жури ще определи победителя, който ще трябва да изработи т.нар бранд бук (в който са показани употреби на логото) и след това ще получи възнаграждение в размер на 10 000 лв.

Условията за участие, съставът на журито процедурата и как ще стане изборът на лого са публикувани на страницата на председателството и могат да се видят на следния линк.

"Всяка страна председател на ЕС се стреми логото ѝ да бъде символ и отражение на нейните особености, силни страни на национално ниво”, коментира Любомир Иванов.

По думите му всички българи, както и такива които се чувстват българи по дух, могат да участват в конкурса, без значение къде живеят в момента. Могат да се включат както любители, така и професионалисти в областта на графичния дизайн и визуалната комуникация.

Работата им ще бъде оценена от проф. Георги Янков от НХА, проф. Божидар Йонов (СБХ), Иван Върбанов (СБЖ), д-р Иво Попов (НБУ), Даниела Костадинова (Българска асоциация на пиар агенциите), Чавдар Кенаров (Българската асоциация на комуникационните агенции), Галина Димова (Министерски съвет), Таня Михайлова (МВнР), Евгения Колданова (Националния център по подготовка и провеждане на българското председателство).

Всички професионални организации, университети и държавни структури сами са посочили хората, които да влязат в състава му, заявиха от центъра за подготовка на председателството.

Журито ще получава в пликове отделните предложения за лого и няма да знае самоличността на авторите. Неподписаните проекти ще бъдат качени на страницата на българското председателство. Имената на авторите ще станат известни след окончателното класиране.

Таня Михайлова отбеляза, че различни страни са избрали различен начин за изработване на логото. Малта е възложила задачата директно на професионалисти, а гръцкото лого е било направено от комуникационните звена на държавната администрация. Подобно на България сега, Словакия е обявила публичен конкурс.

За популяризиране на конкурса е изработен телевизионен клип в 4 версии – 60, две по 30 и 15 секунди. Клиповете са качени на ftp адреса на Министерския съвет и всеки, който иска да ги ползва, може да получи парола за достъп от Националния център за подготовка на председателството. Клиповете и банер ще се разпространяват и в социалните медии.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?