Техеран анонсира нови постижения по ядрената програма

Техеран анонсира нови постижения по ядрената програма

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад обеща, че в продължение на два месеца ще обявява нови постижения в сферата на ядрените разработки, предаде в неделя Франс прес.

“От днес до 9 април вие често ще слушате за огромния прогрес на иранския народ и уникалните постижения в промишлеността, селското стопанство и особено в ядрената енергетика”, заяви Ахмадинеджад по време на митинг по случай 28-ата годишнина от ислямската революция в Иран.

По непотвърдена информация Иран ще увеличи броя на центрофугите от две технологични линии с по 164 центрофуги на четири каскади с общо 656 центрофуги.

Ахмадинеджад отново отхвърли исканията на САЩ и Европейския съюз за прекратяване на ядрената програма и обеща  да продължи сътрудничеството с Международната агенция по атомна енергия. Той отбеляза, че Иран е готов да води преговори по своята ядрена програма, но само при справедливи условия.

В същото време главният преговарящ по ядрената програма на Иран Али Лариджани заяви на международна конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен, че Иран не смята да усложнява обстановката в региона.

Междувременно ДПА  предаде, че десет дни преди изтичането на крайния срок, определен от Съвета за сигурност на ООН за замразяване на иранските програми за обогатяване на уран, Иран е разрешил да бъдат монтирани всички камери на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) в ядрения обект в Натанз.

Съгласно резолюцията на ООН, Иран трябва да замрази програмата си за обогатяване на уран на 21 февруари, в противен случай ще бъде изправен пред заплахата от санкции.

В съобщение на иранската официална агенция ИРНА е посочено, че инсталирането на камерите ще позволи на МААЕ да наблюдава подробно обекта в Натанз, където се извършва обогатяване на уран.

Присъствието на Лариджани на конференцията в Мюнхен се окачествява като друго усилие от страна на Техеран да избегне международна криза заради ядрената си програма, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят