Техеран пусна нови “признания” на задържания британски екипаж

Техеран пусна нови “признания” на задържания британски екипаж

Иран разпространи в петък поне три писма, за които твърди, че са на задържания член на британския екипаж Фей Търни, в които тя казва, че е “жертва” на политиката на Великобритания и САЩ и призовава двете страни да се изтеглят от Ирак.

“Ние бяхме арестувани от иранските сили, след като навлязохме в ирански териториални води. За това аз дълбоко съжалявам”, се казва в писмото.

“Пиша ви като британски военнослужещ, изпратен в Ирак, жертван заради вмешателската политика на правителствата на Буш и Блеър”, пише 26-годишната Търни.

Тя смята, че двете страни трябва да започнат да се изтеглят от Ирак и оставят иракчаните сами да градят живота си.

Писмото, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, бе предшествано от други две писма, за които се твърди, че са писани от Търни и бяха разпространени по-рано тази седмица.

Последното ѝ послание бе оповестено часове след като тя и още двама британци се появиха в нов видеорепортаж, излъчен от арабската телевизионна мрежа Ал Алам.

Един от задържаните също прави признание, че са навлезли “без разрешение” в ирански води.

“Ние пресякохме... аз искам да се извиня за това, че навлязохме във ваши води без разрешение”, казва Натан Томас Съмърс.

Той, както и Търни, казват, че иранците се отнасят с тях добре и хуманно.

Блеър: Иран засилва отвращението към себе си

Иран не може да заблуди никого с излъчването на запис със заловените британски войници, подредени пред камерите, каза британският премиер Тони Блеър.

Той предупреди, че ако Иран продължи да излъчва записа на военнослужещите, рискува да бъде изолиран от международната общност.

"Не знам защо иранският режим продължава да прави това, с тези действия той само засилва чувството за отвращение у хората. Заловени войници да бъдат манипулирани по този начин, това няма да заблуди никого," каза той.

Британското външно министерство заяви пред СиЕнЕн, че “използването на екипажа за пропагандни цели е възмутително”.

Британският министър на външните работи Маргарет Бекет заяви, че не вижда никакъв признак Иран да се опитва да разреши кризата с британските военнослужещи, заловени на 23 март.

Иран до момента твърди, че британският екипаж е задържан в ирански води – нещо, което Великобритания отрича. По-рано тази седмица Кралските военноморски сили представиха записи от сателитно проследяване, доказващи координатите на британския плавателен съд в иракски води.

Междувременно външните министри на ЕС, които в петък се срещнаха в Бремен, настояха Иран да освободи 15-те британци. Някои от министрите предупредиха за ескалация на конфликта и заявиха, че техните дипломатически отношения с Иран няма да бъдат непосредствено повлияни от кризата с моряците.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна в момента държи председателството на ЕС, външнополитическият представител на ЕС  Хавиер Солана и Европейският парламент до този момент са осъдили задържането на британците.

Външният министър на Турция, която се опитва да помогне на Великобритания, също бе поканен на срещата в Бремен. В момента има опасения в ЕС, че случващото може само да усложни дългогодишните усилията за сключване на сделка с Иран относно неговата ядрена програма.

Русия се възпротиви на по-твърдо изявление в ООН

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН изрази “сериозна тревога” за задържането от Техеран на 15 британски военнослужещи и призова за тяхното освобождаване.

Съветът за сигурност призова Техеран да позволи на британския консул достъп до арестуваните моряци и морски пехотинци.

Текстът на изявлението, прието по инициатива на британския представител в ООН Емир Джон Пери, бе съгласувано над 4 часа. В крайна сметка то се оказа по-меко в сравнение с първоначалния вариант, предложен от Лондон. Великобритания се надяваше Съветът за сигурност да осъди задържането на екипажа и да поиска от Иран незабавното му освобождаване.

Против приемането на по-твърд вариант се обявиха няколко страни начело с Русия.

Въпреки това Пери каза, че изявлението е “добър резултат” за Великобритания и че отправя “верния сигнал” към Иран да даде достъп на британски дипломати до задържаните и да осигури тяхното освобождаване.

В пълния текст на изявлението на Съвета за сигурност се казва, че “членовете на съвета подкрепят призивите, включително на генералния секретар на ООН по време на срещата му на 29 март с иранския външен министър, за бързо разрешаване на този проблем, включително освобождаването на 15-членния британски екипаж.”

Иран окачестви като "безполезно" изявлението на Съвета за сигурност на ООН.

"Този случай може и трябва да бъде уреден чрез двустранни канали. Опитът на британското правителство да ангажира трети страни с този случай, включително Съвета за сигурност на ООН, не помага", обяви в изявление мисията на Иран в ООН.

Техеран е изпратил на Великобритания и официална нота с такова съдържание, потвърди в петък британското външно министерство. Лондон не съобщи подробности за съдържанието на нотата, но заяви, че ще бъде разгледана сериозно и скоро иранското правителство ще получи официален отговор.

В четвъртък Али Лариджани, главният ирански преговарящ по ядрената програма, заяви, че обещаното освобождаване на Търни – единствената жива в екипажа - се отлага заради “некоректното отношение” на Лондон

Бившият британски посланик в Иран Ричард Делтон заяви пред ББС, че ще е нужно време за разрешаване на кризата и не изключи възможността Техеран да изпълни заканите и да изправи британските моряци и морски пехотинци пред съд.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?