Техника ще доказва картели по започнали разследвания на КЗК

Техника ще доказва картели по започнали разследвания на КЗК

Лаборатория за анализ на иззети електронни носители, които могат да докажат наличието на картелни споразумения за разпределяне на пазара и съгласуване на цените, откри Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в сряда в сградата си. Техниката струва 125 хил. лв. и България е третата от страните, присъединили се в ЕС след 2004 г. която разполага с такова съоръжение.

Благодарение на лабораторията ще можем да работим по-ефективно по започнатите от година-година и половина разследвания за наличие на картели, коментира Петко Николов, председател на антимонополния орган. Според него обаче надали те ще бъдат приключени в неговия мандат, изтичащ след около година. Разкриването на ценови споразумения става бавно и обикновено когато участник в картела се съгласи да разкрие информация под закрилата на програмата за опрощаване на санкции при съдействие. Той даде за пример разкрития картел между трите холандски пивоварни, разследван от средата на 1995 г.

Другият проблем е, че тепърва трябва да се уреди законово годността на събраните по този начин доказателства, така че те да издържат в съда и да се стигне до решение за налагане на санкции на участието в картела, уточни Петко Николов.

В България глобите за картели са изключително ниски и никой от участниците няма стимул да разкрие схемата, заяви Николов. До 300 хил. лв. е в момента максималната санкция за ценово споразумение. С променяната на законодателството за защита на конкуренцията глобата вече ще е 10 процента от оборота на провинилите се компании и тогава вече да се очаква някакъв напредък по водените разследвания за картели, допълни шефът на КЗК.

Той не уточни в кои отрасли се водят проверките, но отбеляза, че на практика те може да са навсякъде – пивовари, млекопреработватели, цените на бензина и газа, циментопроизводството и др. Николов допълни, че разследвания могат да тръгнат при самосезиране на КЗК, сигнал от браншови и потребителски организации, които обаче трябва да предоставят макар и малки доказателства за необосновани масови поскъпвания. Възможно е обаче това да е следствие от пазарната конюнктура, което се доказва с икономически анализи, каза Николов.

В останалите случаи ще се използва съдействието на участник в картела, както и анализ на иззети при претърсвания документи. С техниката на новата лаборатория ще може да се копира безжично цялата информация от компютрите на подозираните фирми и след това да се преодоляват пароли, защити на файлове и кодирането на данните от твърдия диск. Софтуерът на лабораторията ще може и да възстановява изтрити данни и да преодолява програми за унищожаване на информация.

 

 

 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?