Телета и крави вече няма да може да се колят по дворовете

Ресторантите ще изхвърлят хранителните отпадъци в специални контейнери

Телета и крави вече няма да може да се колят по дворовете

Отглежданите по селата крави и телета вече няма да може да се колят в дворовете, а ще трябва да се водят в кланица или мобилни такива пунктове, предвиждат поправки в Закона за храните, които бяха обсъдени публично във вторник. Стопаните, които не спазват тези разпоредби ще плащат санкция, надхвърляща цената на животното, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Ресторантите пък ще са длъжни да изхвърлят хранителните си отпадъци в специални контейнери, които ще се извозват до екарисажите за унищожаване.

 

Забраната за клане на животните вкъщи обаче няма да засяга прасета, агнета и кокошки. “Гергьовските агнета и коледните прасета - това не важи за тях, хората могат да ги колят“, уточни Найденов.

 

По думите му това изискване е наложено още преди две години от Европейската комисия, но още не е направено и ако не се приложи, страната ни ще бъде санкционирана от Брюксел. Причината за забраната да се коли едрият рогат добитък в дворовете е, че след това остават опасни отпадъци, които може да причинят заболявания като “луда крава“ например.

 

Идеята е клането на крави за лична консумация да става в кланични пунктове, изградени на територията на общината или в съседни общини, обясни министър Найденов. Той каза, че общинските съвети с наредба ще определят правилата, които да гарантират, че клането на животните ще се прави само в определените пунктове. Те ще се изграждат от общините или от частните лица, а изискванията към пунктовете ще се определят с наредба на министъра на земеделието. Друга възможност предвидена в промяната на закона е изграждането на мобилни кланици, които да обикалят страната и да реагират там, където има нужда, посочи министърът.

 

В момента в страната има 60 официални кланици, но стопаните не се възползват от тях, коментира директорът на Българската агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов. Причината за това е, че те са са на доста километри и ако един стопанин реши да заколи животното си в лицензирана кланица, това ще му струва по-скъпо от самото животно, посочи той.

 

Ако обаче стопанин бъде хванат да коли крава в двора си, той ще бъде глобен от 3 до 5 хиляди лева, което е повече от цената на животното, каза Найденов

 

Пак заради рискове от зарази заведенията за хранене ще са длъжни да изхвърлят отпадъците си в специални контейнери и след това да ги предават за унищожаване в екарисажи.

 

“Бездомните хора и кучета не трябва да имат достъп до отпадъците на ресторантите”, заяви агроминистърът. “В момента те изхвърлят храната по общ ред в кофите за боклук и това води до голям риск от разпространение на зарази. Новите контейнери може да бъдат разположени в складовете на заведенията”, обясни Найденов.

 

Очаква се бизнесът да е недоволен от това ново изискване, което също се налага от Брюксел, защото ще трябва да инвестират в събирането на хранителните отпадъци, но глобата при неспазването ще е 5 000 лева още при първо нарушение.

 

До 7 500 лева става глобата за търговия на храни с изтекъл срок на годност. До 100 хиляди лева ще бъдат глобявани производители, които неправомерно влагат растителни масла в млякото и сиренето.

 

Законопроектът предвижда и нова процедура за регистрация на обекти, които произвеждат едновременно безалкохолни напитки и бутилирани минерални, изворни и трапезни води, посочиха от министерството. Според промените, производителите, които предстои да пуснат на пазара за първи път хранителни добавки ще трябва да уведомят за това Българската агенция по безопасност на храните, която ще поддържа централна база данни за служебно ползване на уведомленията за хранителни добавки, пуснати на пазара.

 

Регламентира се и дейността на Хранителната банка, която да подпомага социални домове и нуждаещи се с храни, дарени от производители и търговски вериги.

Споделяне

Още от България