Тереза Мей пренасочи фокуса на ЕС от Брекзит към Русия

Тереза Мей пренасочи фокуса на ЕС от Брекзит към Русия

В първото си участие в срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък, британският премиер Тереза Мей се стреми да потисне конфронтацията с колегите си за Брекзит, настоявайки вместо това дневният ред да се фокусира върху постигането на "силна и единна" позиция срещу Русия, съобщава "Файненшъл таймс".

Тя заяви пред репортери, че страните от ЕС трябва да работят заедно, за да спрат "ужасните варварски" действия на Русия в Сирия.

Русия ще е основна тема на разговорите по време на официалната вечеря на лидерите на ЕС в четвъртък вечерта в Брюксел, отчасти по настояване на Лондон.

Другите теми в дискусията са миграцията, Брекзит и споразумението за свободна търговия с Канада.

Очаква се британската министър-председателка да каже на останалите лидерите, че Великобритания иска да е партньор на "силен Европейски съюз", като по този начин се дистанцира от прогнозите на някои от министрите си, че ЕС е абсолютно обречен.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се пошегува, че на Тереза Мей няма да бъде посрещната в "леговище на лъвове", а по-скоро в "гнездо на гълъби". Той допусна, че Обединеното кралство все още може да се откаже от напускане на ЕС, дори и след активирането на чл. 50 от договора на ЕС, с което стартира официалната процедура по "развода".

Тереза Мей обеща да парира такива очаквания, заявявайки, че няма да има "връщане назад", нито пък втори референдум. Нейното правителство обаче все пак се ангажира да подложи на гласуване в парламента сделката за напускане на ЕС.

Острата позиция на Тереза Мей спрямо Русия не е изненада, като се има предвид, че британският външен министър Борис Джонсън се опита през последните дни да спечели подкрепа от западни и арабски държави за установяване зони около обсъдения град Алепо, които да не се бомбардират.

Борис Джонсън заключи, че Франция, Германия и други европейски страни нямат особено желание за военни опции за разрешаване на кризата. Американският държавен секретар Джон Кери също зае подобна позиция, като отбеляза, че по-твърд подход от страна на САЩ не може да се очаква преди президентските избори в страната през ноември.

Туск каза преди началото на срещата, че тази седмица ЕС няма да взима никакви решения срещу Русия, но "всички възможности" остават отворени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?