Терористите от "Таухид" са засичани на Балканите

Свързваната с "Ал Каида" групировка "Таухид", която заплаши да удави в кръв България и Полша, ако не изтеглят контингентите си от Ирак, има клетки в Европа. Нейни членове са пребивавали и преминавали през Балканите, призна директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров в интервю за Би Ти Ви.

В сряда, когато за първи път бе отправена директна терористична заплаха към България, излезе наяве разнобоят между специалните служби у нас, а също и разминаването им с партньорските - специално с тези в Полша и Германия.

Обратно на казаното от ген. Киров шефът на контраразузнаването ген. Иван Чобанов бе категоричен, че няма данни за европейски клон на Ал Кайда, нито пък организацията, която ни заплаши, да действа в Европа. Според него "Таухид" действала в Близкия Изток и в този смисъл било възможно заради контингента ни в Ирак наистина тя да стои зад заплахата.

Часове преди витиеватото изявление на директора на НСС, Агенцията за вътрешна сигурност (контраразузнаването) в Полша първа официално потвърди информацията, че заплахата идва от Заркауи. "Свързваме групировката с дейността на Заркауи", е казала пред АФП Магдалена Станчик, говорител на агенцията. Германската прокуратура също потвърди, че лидер на "Таухид" е Заркауи. Според американския Център за изследване на тероризма, другите имена на групировката "Таухид" или "ал Таухид" са: "Ал Таухеед", "Джамаат ал Таухид уал Джихад", "Единобожие и Джихад". Часове наред властите в София твърдяха, че заплахата е отправена от неизвестна групировка.

След като поляците обявиха ролята на Заркауи, и шефът на НСС ген.Иван Чобанов призна, че е твърде вероятно заплахата да идва от групировката, отвлякла двамата български шофьори в Ирак.

Заркауи е почти митична фигура и той стои зад една голяма част от действията, които в момента различни групи, различни структури на територията на Ирак и в региона на Близкия изток предприемат, заяви и началникът на разузнаването ген. Киров. По думите му неговото име може да се разглежда в контекста на "Ал Кайда" като флаг на тероризма.

Директорът на НРС обяви в четвъртък, че в разузнаването името на тази организация се появи през 2001 година. По думите те му тя е малко известна на нашите служби, но не е анонимна.

"Имаме някои данни, преди всичко от партньорски служби, че нейни клетки, нейни членове се намират и на територията на Европа", заяви ген. Киров.

На въпрос имат ли клонове на Балканите организации като "Таухид" или "Ал Каида", шефът на разузнаването заяви: "Има известна информация за членове на тези организации, които са пребивавали в миналото в района на Балканите или са преминавали през нашия регион по посока на Европа или към Изтока, от Европа към Изтока".

Думите му потвърждават изтекли по-рано информации от военното разузнаване, че България е предпочитана от терористите като логистична база по пътя към Европа - тук отсядат, получават нови фалшиви документи, снабдяват се с оръжие, взривни материали или каквото им е необходимо.

Директорът на НРС не се ангажира да отговори конкретно дали в момента, че има трайно установени гнезда на такива терористични ислямистки организации. Той отново повтори, че няма данни за директна заплаха към момента за България, извън тази в ислямисткия уеб сайт. Киров веднага подчерта, че доколкото съществува заплаха по принцип към страната ни, трябва "да има една по-висока степен на гражданско съзнание и повишено внимание.

Сред факторите, които засилват риска от тероризъм за страната ген. Киров посочи действията, които нашата страна предприема в сферата на външната политика, присъствието на наш контингент на територията на Ирак, на територията на Афганистан, на Косово. "България има фундаментални принципи на своята външна политика и в никакъв случай не би могла, и не следва, под натиска на тероризма да се отклонява от тях", категоричен е ген. Киров.

Споделяне

Още от България