Тероризмът е последица от бедността, смята българка от Световната банка

Войната срещу тероризма носи повече вреди, отколкото ползи, заяви директорката по въпросите на околната среда в Световната банка Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Георгиева посочи, че постигането на стабилност е в центъра на водената от САЩ битка срещу тероризма. Според нея обаче тази краткосрочна цел подкопава усилията за решаване на дългосрочната задача за отстраняване на причините за тероризма, който е последица от бедността.

По думите на Георгиева светът има нужда по-скоро от превенция, отколкото от реакция. Сега ние се съсредоточаваме не върху причините, а върху лечението...Войната срещу тероризма подкопава нашата способност да се движим напред към една отговорна глобализация, посочи тя в Лондон, където участва в конференция по околната среда.

Експертката припомни, че правителствата по света отделят всяка година близо 600 милиарда долара за оръжия срещу едва 50 милиарда за помощи за развитие. Според нея за да бъде постигнат истински пробив за дългосрочно решаване на проблема за защита на околната среща са нужни между 65 и 85 милиарда долара годишно плюс още 50-70 милиарда за прилагането на Протокола от Киото за защита на климата.

Тя изтъкна, че макар тази сума да е голяма, трябва да бъде разглеждана на фона на една световна икономика на стойност около 40 трилиона долара годишно. Ако това е цената, която трябва да платим за бъдещето на децата си, нима наистина е толкова много, запита риторично Георгиева.

Според нея пропастта между богатите северни и бедните южни страни се затвърждава, като същевременно между самите южни държави също се появява различия по отношение на икономическото им развитие. По думите ѝ онези африкански държави, които не са успели да вървят в крак с глобализацията, изостават все повече до степен, в която вече не са в състояние да се справят със собствените си проблеми. Според нея трансферът на технологии може да предложи решение на проблема, но той трябва да бъде прилаган внимателно.

Георгиева изтъкна още, че в последно време се наблюдава разделяне на държавите по "клубове". Като пример тя даде групите Г-8 и Г-20. Ако не сте член на някой клуб, нямате думата, посочи тя. Според експертката това ощетява хората, които и без това вече нямат надежда. Както казва Карл Маркс, ако нямате нищо, няма какво да губите. Това е опасно, предупреди тя.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?