Плевнелиев:

Тесен кръг от хора влияе върху политиката, има срастване на медийни, политически и икономически интереси

"Снех доверието си от правителството, но не отказвам да работя с него"

Плевнелиев откри новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан, сн. БГНЕС

В България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси, заяви президентът Росен Плевнелиев в понеделник.

 

Той посочи, че парламентарно представените политически партии трябва да преустановят противопоставянето си и да започнат да изграждат мостове на доверие, като допусна и вариант за трайна политическа дестабилизация на страната.

 

"Президентската институция остава открита за диалог и ще подкрепи всяко действие, което е в интерес на обществото и на държавата. Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че отказвам да работя с него. Ние споделяме общи позиции по много въпроси“, каза още Росен Плевнелиев.

 

Президентът обяви, че снема доверието си от правителството на Пламен Орешарски след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Управляващите от БСП и ДПС обаче отговориха с остра кампания срещу него, която мина през обвинения за офшорни сметки и задкулисни планове.

 

Възможна е трайна политическа дестабилизация

 

Плевнелиев коментира, че за да излезе от политическата криза, България се нуждае от диалог между институциите и изграждане на механизми на доверие между основните политически сили.

 

Според него консенсус в Народното събрание около декларация за националните приоритети е пътят, по който ще бъде възстановено доверието на гражданите в държавните институции. Ако това не стане, президентът не изключва вариант на трайна политическа дестабилизация на страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

БСП вече лансира декларация за съгласие по националните приоритети, но от ГЕРБ обявиха, че не я подкрепят.

 

Плевнелиев коментира още, че законодателни промени трябва да бъдат приемани в Народното събрание след провеждането на обществен дебат и изготвяне на оценка за въздействие на всеки законопроект.

 

"Това е практика в Европейския съюз и затова моят апел към политиците е да спазват правилата, които сами са приели“, коментира още държавният глава.

 

Президентът влиза в диалог с гражданите

 

Държавният глава обяви, че в първия дебат в рамките на инициативата му "Диалог с гражданите" - за пазарната икономика, очаква да бъдат представени позициите на представителите на гражданското общество по проблеми като злоупотребата с монополно положение и олигархичните зависимости.

 

"Не правя разлика между протестиращите - поканих всички и техният глас ще бъде чут“, посочи Плевнелиев.

 

230 са регистрираните за участие в първата тематична дискусия "Диалог с гражданите".

 

От президентството съобщиха, че най-често задаваните въпроси на заявилите участие граждани се отнасят до връзката на работещата пазарна икономика с равнището на образованост, същността на прехода към пазарно стопанство и неефективност в управлението на обществения ресурс; мястото на пазарната икономика в политическия дневен ред.

 

Гражданите са заявили желание да дебатират по въпросите за повече или за по-малко държавна регулация, за прозрачност на процедурите по обществени поръчки; мерките за насърчаване на малките и средните предприятия; за регионална специализация чрез създаване на клъстери, както и по въпроси на енергетиката и на управлението на средствата от Европейския съюз.

 

Част от въпросите и коментарите на гражданите са свързани със състоянието на медийната среда и прилагането на принципа на върховенство на закона в България.

 

Тези въпроси ще бъдат поставени на предстоящите през октомври и ноември 2013 г. дискусии под егидата на президента Росен Плевнелиев, които ще са посветени именно на темите медийна свобода и върховенство на закона.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?