ТЕЦ "Марица изток" 1 и 2 са свръхзапасени с въглища за зимата

ТЕЦ "Марица изток" 1 и 2 са свръхзапасени с въглища за зимата

Две от въглищните централи в комплекса "Марица Изток" се оказаха със свръхзапаси от въглища за предстоящия зимен сезон. Това установи проверка на енергийния министър Теменужка Петкова в частната бивша ТЕЦ "Марица изток 1" – сегашна "Ей И Ес Гълъбово", и в държавната ТЕЦ "Марица изток 2".

Проверката за зимната готовност на електроцентралите, които трябва да осигуряват т. нар. студен резерв, който се включва за осигуряване на потреблението при нужда, продължава до 10 ноември.

В четвъртък Петкова провери по документи дали "Ей И Ес Гълъбово" и "Марица изток 2" разполагат с необходимите запаси от въглища, така че да произвеждат надеждно и продължително електроенергия. После енергийният министър е посетила и складовете им, както се закани още през септември.

Установено е, че ТЕЦ "Марица изток 2", при нормативно задължение да се поддържа складова наличност от 560 хил. тона, разполага с 650 хил. тона. В "Ей И Ес Гълъбово", при задължение за запаси от 280 хил. тона, налични са над 400 хил. тона.

Министър Петкова заяви, че са предприети всички необходими мерки, така че предприятията, включени в заповедта на ЕСО за осигуряване на студен резерв да реагират при аварийни ситуации.

През януари тази година част от мощностите студен резерв не успяха да заработят при големия спад на температурите заради недостатъчно налични въглища или замръзнали такива. Това наложи ограничаване на износа на ток и на борсовата търговия с електроенергия, за да се гарантира вътрешният пазар. Неизпълнилите договорите си за разполагаемост на мощностите бяха глобени. Основно това бяха дружества на бизнесмена Христо Ковачки

Тази зима е предвиден студен резерв от общо 650 MВ, които ще се осигурят отново от централите на Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация-Перник, "Топлофикация Русе", ТЕЦ "Марица 3" и "Брикел", както и от държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и когенерацията на Кирил Домусчиев "Биовет". В Студения резерв са включени и двете т.нар. американски централи "ЕЙ И Ес Гълъбово" и "ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Споделяне

Още от Бизнес