Тихановска изключва нови улични протести в Беларус

Светлана Тихановска

Година след началото на масовите протести срещу президента Александър Лукашенко политическата опозиция изключи възможността от нови демонстрации. Според опозиционната лидерка Светлана Тихановска цената би била твърде висока. "Всеки, който участва (в протести), може да отиде в затвора не за 15 дни, а за години." И все пак обществото трябва да бъде мобилизирано, дори без да излиза масово по улиците, каза тя за ДПА.

"Безопасността на хората трябва да е на първо място", отбеляза Тихановска, смятана от мнозина за победителка в президентските избори миналата година. Сега тя живее в изгнание в съседна Литва. "Вече имаше достатъчно жертви, твърде много животи бяха унищожени", допълни тя.

Масовите протести в Беларус миналото лято започнаха след президентските избори от 9 август, които според мнозина са били фалшифицирани. Избирателната комисия на страната обяви Лукашенко за победител с 80.1 процента от гласовете и той положи клетва за шести президентски мандат.

Демонстрациите срещу Лукашенко бяха брутално потушени от полицията и силите за сигурност. Според правозащитници в Беларус в момента има повече от 600 политически затворници.

"Уличните демонстрации са само част от протестното движение", каза Тихановска. Беларуският народ не се е предал и международната общност е мобилизирана, заяви тя.

Същевременно Александър Лукашенко настоя, че честно е спечелил изборите на 9 август миналата година, и обвини опозицията, че е подготвяла преврат преди гласуването, предизвикало масови протести с искане за оставката му, предаде Ройтерс.

Лукашенко направи изявлението на годишнината от президентските избори, които според опозицията са били манипулирани, за да може той да продължи своето управление. Лукашенко каза, че е защитил Беларус от насилствено въстание.

"Днес Беларус е в центъра на вниманието на целия свят", заяви той на пресконференция. Миналата година ние "подготвихме изборите и ги проведохме в условията на пълна прозрачност и демократизация на политическия живот", каза Лукашенко.

"Разликата беше само в това, че някои се подготвяха за честни избори, а други призоваваха за атака срещу властите, за преврат", заяви той.

Беларуските власти предприеха сурови действия срещу продължилите месеци протести. Над 35 000 души бяха арестувани, а хиляди бяха бити от полицията. Водещи опозиционни фигури бяха лишени от свобода или принудени да напуснат Беларус.

Беларуси, живеещи в чужбина, участваха вчера в демонстрации срещу Лукашенко в европейски столици, сред които Киев, Лондон, Варшава и Вилнюс.

"Преди година на днешната дата беше отнето правото на хората в Беларус свободно да изберат своя лидер. Европейският съюз твърдо стои до вас и ще продължи по този начин", заяви в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?