"Тойота" и "Субару" планират съвместен електромобил до 2021 г.

"Тойта" и "Субару" имат успешно сътрудничество с общата спортна кола, продавана под двата бранда

Японските производители ""Тойота" (Toyota) и "Субару" (Subaru) са започнали съвместна разработка на нов електромобил, кожйто се планира да бъде пуснат па пазара през 2021 г., съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Инженерите на двете компании вече работят върху проекта., допълва изданието.

Първоначално "Субару" смяташе да създава самостоятелно електромобил, на заради големите разходи бе решено да се замрази проектът и да се започне сътрудничество с "Тойота" в тази област.

Съвместно разработеният електромобил ще се продава и под двата бранда, както това стана с компактните спортни коли близнаци Subaru BRZ и Toyota 86, появили се през 2011 г.

"Тойота" дълго време отделяше голямо внимание на развитието на технологиите на хибридните двигатели, заемайки лидерска позиция на световния пазар по продажби на този вид автомобили. Но на фона на всеобщия интерес към електромобилите корпорацията сметна за необходимо да укрепи своите позиции и в този перспективен сегмент.

От "Тойота" вече обявиха, че смятат ориентировъчно към 2025 г. да прекратят напълно пускането на пазара на бензинови и дизелови двигатели , съсредоточавайки се върху продажбите само на хибридни коли, електромобили и двигатели, работещи на водород.

Компанията има подобри договори за съвместно производство на електромобили и още двама японски производителя – "Сузуки" (Suzuki) и "Мазда" (Mazda).

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?