Токът на АЕЦ “Козлодуй” без трети и четвърти блок ще се оскъпи с 19%

След спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” себестойността на произведената от електроцентралата електроенергия ще се повиши с 19%. Това прогнозира в петък изпълнителният директор на централата Иван Генов.

Централата ще вземе мерки да натовари оптимално двата големи блока – пети и шести, за да не се отрази това повишаване на крайната цена за потребителите. Тя ще продава на по-високи цени и на свободния пазар.

Така с количествата, търгувани директно за големите промишлени предприятия ще се балансира себестойността, за да не се иска от ДКЕВР поскъпване на тока, който купува НЕК, след спирането на двата малки реактори от 1 януари 2007 година.

За да не се стигне до поскъпване на тока, ще бъде предложено на правителството да промени наредбата за изразходване на средства от фонда за извеждане на ядрени мощности от експлоатация. В момента не се разрешава с пари от този фонд да се финансират разходи за блокове с нулева мощност, каквито ще са от 1 януари трети и четвърти блок.

За да бъдат изведени от експлоатация, трябва да се изнесе отработеното ядрено гориво от централата, а едно возене струва 28 млн. лева. При сегашното положение те ще са за сметка на централата и това ще се отрази върху себестойността на тока от 5 и 6 блок. Ако обаче държавата разреши да се финансира извозването на отработено ядрено гориво с пари от фонда, това няма да се случи, обясни Генов.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза, че се предвижда внасянето в Министерския съвет на такова предложение, което се очаква да бъде одобрено от министрите до края на годината. Избягването на ново повишаване на цената на тока на АЕЦ “Козлодуй” ще е възможно и заради намаляването на половина на отчисленията от всеки продаден киловат в ядрените фондове за извеждане на ядрени мощности от експлоатация и съхранение на радиоактивни отпадъци.

До сега процентът бе 15, от първи януари той става 7,5 на сто. Така на централата ще останат на разположение още 64 млн. лева годишно.  В момента АЕЦ “Козлодуй” плаща в ядрените фондове 102 млн. лева, а от догодина сумата става 38 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?