Тол системата тръгва при пълен монопол

Бордовите устройства се предлагат срещу 15.90 лв. месечен наем, а GPS-тракерите - срещу 6 лв.

Тол системата тръгва при пълен монопол

Тол системата за платеното преминаване по пътищата за автомобилите над 3.5 тона тръгва на 1 март при пълен монопол. Единствената фирма, която предлага бордови устройства за камиони и автобуси, е "Интелигентни трафик системи" (ИТС), установи проверка на Mediapool.

До броени часове се очаква да стартира клиентският портал за продажба на устройствата, казаха от компанията по телефона. Тарифите все още не са обявени официално. По информация на шофьори бордовите устройства се предлагат срещу месечен наем от 15.90 лв. без ДДС при 2-годишен договор.

Мобилни оператори пък предлагат на шофьорите GPS тракери срещу 6 лв. месечен наем при 2-годишен договор. GPS тракерът е проследяващо устройството, което се монтира вътре в камиона.

ИТС може да стартира продажбата на бордовите устройства и сключването на договорите, след като правителството одобри в сряда обхвата и тарифите на платените пътища. Чака се единствено обнародването му в Държавен вестник.

Кабинетът се съобрази с исканията на шофьори и превозвачи и те ще плащат само за магистрали и първи клас пътища с обща дължина 3115 км. Тарифите варират в широк ценови диапазон от 1 ст./км до 20 ст./км в зависимост от класа път, екологичността и товароносимостта на автомобила.

Към момента все още няма подписан нито един договор между посредниците, т.нар. национални доставчици на услугата в случая само един - ИТС, и превозвачите, казаха от Българското сдружение на шофьорите пред Mediapool. От там посочиха, че на вътрешния пазар има около 100 000 автобуси и камиони.

Най-късият платен участък е 150 м в Шуменско

Второкласните пътища, за които първоначално беше предвидено също да са платени, остават такива, но за тях определената ставка е 0 ст./км, става ясно от правителственото съобщение.

Това са 2935 км пътища втори клас. Те остават в обхвата на тол системата, тъй като за тях е установено преминаване на не по-малко от 600 тежкотоварни автомобила средно дневно, е посочено в съобщението.

От 1 март 2020 г. ще се дължи тол такса само за 803 км автомагистрали и 2312 км пътища първи клас, което е общо е 3115 км.

Платените участъци, т.нар. тол сегменти, от пътната мрежа са над 5800 броя.

Най-дългият платен участък е по магистрала "Марица" с дължина от почти 24 км – между село Крепост и отбивката за Харманли.

Най-късият тол сегмент в платения обхват е малко над 150 м в района на област Шумен.

Най-новият участък е отсечката Ябланица - Боаза на магистрала "Хемус", която беше пусната в експлоатация през октомври 2019 г.

От обхвата на тол системата са изключени участъци в лошо експлоатационно състояние, както и 12 171 км третокласни пътища, се казва в правителственото съобщение.

Тол таксите за масовия транспорт са между 3 и 7 ст./ км

Тол таксите за масовите автомобили с тегло между 3.5 т и 12 т са от 3 до 7 ст./км в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя, реши още правителството.

Размерът на тол таксите е обвързан с екологичната категория на превозното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи.


Одобрените от правителството тарифи    Източник: Министерски съвет

Стойността ще се изчислява на изминат километър като всяко навлизане в тол сегмент ще се приема за пълното му изминаване.

За ползване на платената пътна инфраструктура от автомобили над 3.5 т, движещи се само с алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили и за категория ЕВРО VI, EEV.

Три възможности за плащането на тол таксите

Три са възможностите за плащане на пътните такси - чрез маршрутна карта, бордово устройство и GPS тракер.

Маршрутните карти са удобни при инцидентни пътувания, докато бордовите устройства и GPS тракерите при всекидневни.

Маршрутни карти ще се продават на 34 гишета по границата. Предплатената услуга за маршрутна карта може да бъде активирана до 23:59 часа след деня на закупуването ѝ, ако потребителят не е регистриран в електронната система за събиране на пътни такси. Ако потребителят е регистриран, отложеният старт на маршрутната карта може да се заяви до 7 дни предварително.

Бордови устройства имат право да предлагат две фирми - "Интелигентни трафик системи" (ИТС) и "Конкорд Трафик Солюшънс".

Проверка на Mediapool показа обаче, че към момента услугата се предоставя единствено от ИТС чрез платформата tollpass.bg. Именно те предлагат месечен наем от 15.90 лв. на устройства при 2-годишен договор, по информация на шофьори.

"Конкорд Трафик Солюшънс", която има право да събира пътни такси чрез платформата си digitoll.bg, предлага само продажба на електронни винетки. На сайта няма информация дали ще предлага и тол такси. Mediapool отправи запитване чрез формата за обратна връзка, но вече десет дни няма отговор.

Ревизия на тарифите през юни

След първите три месеца след старта на търговската експлоатация на тол системата ще бъде направен анализ на предложените от превозвачите обхват и тарифи на платените пътища.

Ако се види, че няма да бъдат изпълнени заложените приходи в бюджета от 450 млн. лв. от тол такси през тази година, е възможно цените да бъдат увеличени, както и километрите платени пътища. Именно по тази причина второкласната мрежа е оставена в обхвата на тол системата, но с нулева ставка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?