Толерират се пенсионните фондове за сметка на солидарното осигуряване

Най-голямата заплаха за бъдещето на пенсионната система и реформа е противопоставянето на солидарния и капиталовите стълбове, на млади и стари, на заварени и бъдещи пенсионери. Това заяви секретарят по социалната политика на президента Николай Николов в четвъртък, в рамките на стартиралана предния ден конфепенция "Развитие на пенсионните реформи"

През последните три години сме свидетели на действия, които неоправдано толерират капиталовите схеми и фондове за сметка на солидарния стълб, каза Николов. По думите му без мярка се прелива колосален ресурс от данъкоплатците към пенсионните дружества, които обещават висока доходност в края на периода за сравнително по-младите хора.

Съвети ще попечителстват фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване от 1 март 2005 г. Това предвижда приетата в четвъртък от кабинета Наредба, която регламентира и въвеждането на консултативни съвети на фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. И те трябва да станат факт на същата дата, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още

Председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов каза, че трябва да бъдат проучени възможностите за въвеждането на професионални пенсионни фондове в България и да бъде поставен въпросът доколко такива фондове могат да навлизат в държавата ни. Той посочи, че Министерството на труда и социалната политика също трябва да изрази позицията си.

Председателят на Европейската федерация за пенсионно осигуряване Джаап Маасен коментира, че в бъдеще професионалните фондове ще бъдат реалност у нас. Запазвайте традициите си и своята самобитност, но независимо от това в бъдеще ще има професионални пенсии.

Управителят на НОИ Йордан Христосков заяви, че едно от достойнствата на българския пенсионен модел е неговата универсалност. Според него, ако се развият корпоративни пенсионни фондове, ще се получи сегментираност на осигурителната ни система и това ще създаде допълнителни затруднения.

Със сегашната осигурителна система се дава възможност на работодателите, ако имат желание, да осигуряват своите работници в доброволни пенсионни фондове и не виждам защо трябва да има корпоративни, аргументира се Христосков.

По повод на публикации в медиите, че се предвижда пенсиите да се облагат с данък, Христосков каза, че има европейска проектодиректива, но тя се отнася само за капиталовите фондове, а не за солидарната система.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?