Тома Биков покани Нинова за член на ЕНП, за да подкрепя Орбан

снимка БГНЕС

Тома Биков от ГЕРБ покани лидера на БСП Корнелия Нинова да стане индивидуален член на Европейската народна партия (ЕНП), за да гласува в подкрепа на политиката на унгарския премиер Виктор Орбан. Идеята бе дадена от депутата Тома Биков на извънредна пресконференция в неделя.

Повод за изказването станаха обвиненията на Нинова, че премиерът Бойко Борисов лъже, че евродепутатите на БСП са гласували за отнемането на гласа на Унгария в ЕС заради нарушаване на демократичните ценности. Нинова уточни, че от четирима евродепутати само Сергей Станияев е подкрепил това решение.

Тома Биков определи поведението на Нинова като сблъсък между един партиен лидер и реалността.

"А реалността е, че нашите евродепутати (на ГЕРБ) гласуваха против декларацията за отнемане на гласа на Унгария в ЕС. След това на оперативно заседание правителството взе решение за изработване на позиция (срещу санкцията за Унгария), когато този въпрос бъде поставен на Съвета на ЕС", каза Биков.

Той припомни, че при евродепутатите на БСП ситуацията е била различна, като Сергей Станишев е бил "за" санкциите, Момчил Неков е бил против, Петър Курумбашев не е гласувал, а Георги Пирински изобщо не е бил в залата.

"Вадим извода, че позицията (за Орбан) на Нинова е нейна лична. Забележете – след като е минало гласуването, тя е заела позиция – и то противно на тази на лидера на ПЕС Сергей Станишев", посочи Биков.

"Малко е като "Исках да гласувам, ама нямах желание", обобщи депутатът и покани Нинова да стане индивидуален член на ЕНП и да подкрепя позициите на ГЕРБ.

От БСП коментираха пред Нова телевизия, че партията е излязла с ясна позиция дни преди гласуването в Европарламента, че са против санкциите срещу Унгария, защото не искали разделяне на Европа.

Споделяне

Още от България