"Топъл обяд" прати 25 души в болница с отравяне

"Топъл обяд" прати 25 души в болница с отравяне

Двадесет и пет души са приети в болница с отравяне след консумацията на храна по програмата “Топъл обяд“ в общините Николаево и Мъглиж, която се финансира с европейски средства.

Случаят се проверява от Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Стара Загора и Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи Дарик радио.

Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19.20 часа на 29 март на дежурния телефон в РЗИ-Стара Загора. Незабавно е изпратен екип, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

До 1 часа след полунощ до спешните центрове в Мъглиж, Гурково и Стара Загора са били извозени и обслужени 25 души. Към този момент хоспитализирани в Клиниката по инфекции на университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" са петима души - едно дете на година и половина, трима мъже и една жена.

Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Проверката на инспекторите е установила, че храната е лошо съхранявана от страна на самите ползватели, без хладилни условия. Взети са проби от хората с оплаквания, но резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота.

Предстои да бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен ще извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Предприети са всички необходими противоепидемични мерки от страна на РЗИ-Стара Загора.

Уведомени са кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са бенефициенти по програмата "Топъл обяд".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?