“Топлофикация – София” крие реалното си състояние от общината

“Топлофикация – София” крие реалното си състояние от общината

“Топлофикация – София” все още не е предоставила обещаната информация на Столичния общински съвет (СОС) за реалното състояние на дружеството, въпреки, че това трябваше да се случи в средата на март, съобщи в петък за Mediapool председателят на инженерната комисия към СОС Николай Желев (СДС).

На 26 февруари изпълнителният директор на закъсалото общинско – държавно дружество Наско Михов обеща пред градските съветници от комисията, че ще предостави до средата на месец март пълен отчет за състоянието на столичното парно, придружен и с план за излизане на кризата.

При посещението си в СОС Михов заяви, че все още не е готов да представи своята визия за изкарване на “Топлофикация - София” от тежкото състояние, тъй като е от твърде кратко време на поста. Той бе назначен от СОС в средата на януари.

Въпреки това изпълнителният директор лансира няколко интересни идеи за повишаване на събираемостта от сметки. Сред тях бе и хрумването да се карат домоуправителите да шпионират съседите си дали не използват парно при формално изключени радиатори.

В същото време от Общото събрание на акционерите в “Топлофикация - София” дойде новината, че едва 12 процента от нейните абонати си плащат сметките при заложена събираемост в бизнес-плана от 78 процента. Дълговете са нараснали до 165 милиона лева, а несъбраните взимания до 230 милиона лева.

“Изпратил съм напомнящо писмо до г-н Михов, че тези документи трябва да бъдат изпратени до Столичния общински съвет”, обясни Николай Желев. Комисията по инженерна инфраструктура в СОС ще има специално заседание на 10 април, което ще е посветено само на проблемите в дружеството. На него би трябвало да присъства и Наско Михов.

Споделяне

Още от България