"Тотал" поделя правата и риска в Щокманското находище с "Газпром"

"Тотал" поделя правата и риска в Щокманското находище с "Газпром"

Френската компания "Тотал" напълно ще подели с руския монополист "Газпром" правата и риска в разработването на Щокманското находище на газ. Това пише в сряда руското издание "Коммерсант", на което два източника, близки до преговорите, са разкрили схемата за включването на "Тотал" в проекта.

По този начин французите ще си осигурят до 300 млрд. куб. м прероден газ, заплащайки около 800 млн. долара за правото да участват в управлението на проекта. Същите условия, но с ограничени права в мениджънта, ще бъдат предложени през октомври и на другите претенденти за включване в разработката на Щокман  - норвежката "Статойл-Хидро" и американската "Коноко-Филипс". Според експерти, те обаче може да откажат при новите обстоятелства, пише изданието.

"Условията, предложени на "Тотал", съществено се отличават от предлаганото досега на другите участнички в проекта. Става въпрос за икономически параметри, а не за политически", пояснява мениджър в "Газпром". Друг източник на "Коммерсант" допълва, че степента на пазарния риск и съответствието между постигнатото по определени параметри на бюджета на проекта и заложените срокове ще се поделят пропорционално между "Газпром" и "Тотал". "Инвеститорите ще рискуват парите си според дела на участието си в проекта в случай на просрочване на въвеждането в експлоатацията на находището, възникналите технологични проблеми и други рискове.

Щокманското газово находище има доказани ресурси в обем на 3.66 трилиона куб. м. Очаква се първата фаза на проекта по добива на 23.5 млрд. куб. м синьо гориво годишно да стартира през 2013 г., Стойността на този етап се оценява на 14.15 млрд. долара.

Притежателят на лиценза за усвояване на находището - ООО "Севморнефтегаз", ще сключи договор с бъдещия оператор, който трябва да изгради инфраструктурата и да добива суровината и в който са резервирани 51 на сто от акциите за "Газпром"1 а "Тотал" ще получи 25 на сто.

В замяна френската компания ще получи четвърт от 1.22 трилиона куб. м газ, които ще бъдат добити в първата фаза на проекта, която ще продължи 20-25 години. "Условията на контракта дават право на "Тотал" да отрази теи запаси с баланса си в съответствие с процедурата на американската федерална комисия по ценни книжа и борси", потвърдили от пресслужбата на френската компания пред "Коммерсант".Според източници на изданието, запознати с условията на договора между двете страни, за възможността "Тотал"  да включи запасите от Щокман в баланса си, французите ще трябва да доплатят сума над необходимите инвестиции в находището.

И двете компания отказват да обсъждат сумата на компенсациите за запасите,позовавайки се на конфиденциалността на споразумението им.

За дела си в бъдещия оператор "Тотал" ще плати около 800 млн. долара, изчислява
Максим Шеин от "Брокеркредитсервис". Според него френската компания трябва да плати средно за газовите ресурси между 0.1  и 2.7 долара за барел, съгласно международните правила за участие в такива проекти. Доколкото обаче в проекта има много неизвестни, то диапазонът на сумата, която трябва да плати "Тотал" за дела си, може да тръгне от 300 млн. долара нагоре или надолу.

Споделяне

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?