"Тотал" поделя правата и риска в Щокманското находище с "Газпром"

"Тотал" поделя правата и риска в Щокманското находище с "Газпром"

Френската компания "Тотал" напълно ще подели с руския монополист "Газпром" правата и риска в разработването на Щокманското находище на газ. Това пише в сряда руското издание "Коммерсант", на което два източника, близки до преговорите, са разкрили схемата за включването на "Тотал" в проекта.

По този начин французите ще си осигурят до 300 млрд. куб. м прероден газ, заплащайки около 800 млн. долара за правото да участват в управлението на проекта. Същите условия, но с ограничени права в мениджънта, ще бъдат предложени през октомври и на другите претенденти за включване в разработката на Щокман  - норвежката "Статойл-Хидро" и американската "Коноко-Филипс". Според експерти, те обаче може да откажат при новите обстоятелства, пише изданието.

"Условията, предложени на "Тотал", съществено се отличават от предлаганото досега на другите участнички в проекта. Става въпрос за икономически параметри, а не за политически", пояснява мениджър в "Газпром". Друг източник на "Коммерсант" допълва, че степента на пазарния риск и съответствието между постигнатото по определени параметри на бюджета на проекта и заложените срокове ще се поделят пропорционално между "Газпром" и "Тотал". "Инвеститорите ще рискуват парите си според дела на участието си в проекта в случай на просрочване на въвеждането в експлоатацията на находището, възникналите технологични проблеми и други рискове.

Щокманското газово находище има доказани ресурси в обем на 3.66 трилиона куб. м. Очаква се първата фаза на проекта по добива на 23.5 млрд. куб. м синьо гориво годишно да стартира през 2013 г., Стойността на този етап се оценява на 14.15 млрд. долара.

Притежателят на лиценза за усвояване на находището - ООО "Севморнефтегаз", ще сключи договор с бъдещия оператор, който трябва да изгради инфраструктурата и да добива суровината и в който са резервирани 51 на сто от акциите за "Газпром"1 а "Тотал" ще получи 25 на сто.

В замяна френската компания ще получи четвърт от 1.22 трилиона куб. м газ, които ще бъдат добити в първата фаза на проекта, която ще продължи 20-25 години. "Условията на контракта дават право на "Тотал" да отрази теи запаси с баланса си в съответствие с процедурата на американската федерална комисия по ценни книжа и борси", потвърдили от пресслужбата на френската компания пред "Коммерсант".Според източници на изданието, запознати с условията на договора между двете страни, за възможността "Тотал"  да включи запасите от Щокман в баланса си, французите ще трябва да доплатят сума над необходимите инвестиции в находището.

И двете компания отказват да обсъждат сумата на компенсациите за запасите,позовавайки се на конфиденциалността на споразумението им.

За дела си в бъдещия оператор "Тотал" ще плати около 800 млн. долара, изчислява
Максим Шеин от "Брокеркредитсервис". Според него френската компания трябва да плати средно за газовите ресурси между 0.1  и 2.7 долара за барел, съгласно международните правила за участие в такива проекти. Доколкото обаче в проекта има много неизвестни, то диапазонът на сумата, която трябва да плати "Тотал" за дела си, може да тръгне от 300 млн. долара нагоре или надолу.

Споделяне

Още от Бизнес