"Този път няма да им се размине". Какво искат протестиращите? (видео)

"Този път няма да им се размине". Какво искат протестиращите? (видео)

Промяна към по-добро в държава без премиер Бойко Борисов и без Иван Гешев главен прокурор. И то с изричното уточнение, че тези оставки не биха били достатъчни, ако моделът на зависимост между политици, съдебна власт, олигарси и медии в България не бъде прекратен. Така могат да се обобщят исканията на протестиращите, които вече почти месец провеждат шествия, митинги, блокади в София и други градове в страната, а и извън нея.

Част от недоволните в София признават, че излизат на улиците от отчаяние – защото "така не може повече". Други са обзети от надежда, че този път "България ще стане "скучна държава", в която хората се чувстват добре". Някои отказват да застанат пред камера, защото са убедени, че "всички медии манипулират", но все пак, извън обектива, казват защо са на площада.

"Искам да се прибера у дома"

"След толкова време в чужбина родината ми залипсва, но за съжаление - не и държавата. Затова протестирам днес – срещу корупцията, срещу мафията и за електронното гласуване. За да може младите хора като мен, да изразят гласа си с надеждата, че някой ден ще можем да се върнем. Защото за нас има бъдеще в България, но не на този етап", казва момиче, което живее и учи във Франция.

"Искаме законът да важи както за мен и за вас, така и за хората, които управляват. Протестираме срещу корупцията в това управление – Борисов, Гешев, Пеевски, Доган (...) Те ще подадат оставка, защото този път няма да се махнем оттук, докато това не стане. Този път няма да им се размине. Край, приключи", казва един от протестиращите в София. Убеден е, че законите са едни за "техните хора" и другите за "обикновените". Той прави паралел между сегашните протести и тези през 2013 г. и смята, че тогава процесът е останал незавършен.

"Вие ни пречите, вървете си"

Българин, работещ като хирург в Германия, също протестира, макар и далеч от България, защото иска "законите да важат за всички".

"Искам прокуратурата да не се държи като престъпна група, искам да гледам новини без цензура и искам да чета вестници без лъжи. Протестирам, защото ме е срам от нашите морално скопени депутати и министри. И искам някой ден да се върна и да живея в една България, която да е правова, просперираща и европейска", казва той и се обръща към управляващите: "Вие ни пречите, вървете си. Оставка!".

"Време е народът да си възвърне суверенитета и управляващите да си вземат поука, да поемат отговорност за делата си. Надявам се това да се случи, крайно време е. Ние сме тук заради това, очакваме го. Аз и моето семейство подкрепяме протестиращите", казва пред Mediapool българка, живееща в Бостън.

Тя се обърна и към недоволните в София с пожелание за успех и здраве. Съветва ги да се пазят, защото "никога не знаеш какво може да се случи на улицата".

"Може да нямаме голям избор, но не трябва да оставяме гласа си в нищото"

В София младо момиче признава, че много е мислила дали да иде на площада и да протестира, защото се е притеснявала "кой ще дойде след това". Все пак надеждата надвила притесненията и решила да да се включи в антиправителствените демонстрации, защото според нея това ѝ дава възможност за нов избор: "Малко ме е страх от неизвестното, защото може да дойде много по-лошо положение. Промяната, дори и да дойде, трябва да започнем да гласуваме. Не трябва да си оставяме гласа в нищото. Защото, да, може да нямаме голям избор, но все го имаме. И е хубаво когато го имаме, да го показваме."

"Промяната вече е в България"

И тези, които решиха да застанат пред камера, и тези, които не го направиха, са на едно мнение – промяната вече е в България, "този път наистина".

"Всички политици, и тези във властта, и тези, които ще бъдат в нея в бъдеще време, да си дадат сметка за промяната, която вече е в България. Мисля, че преходът приключи, вече си казахме всичко, което имаше да си казваме. Можем да направим един преглед на тези 30 години и да направим нов, по-хубав поглед за следващите 30", казва участничка в демонстрациите в столицата.

Други протестиращи имат просто искане – да няма "вратички във всеки един закон". Те обаче смятат, че това няма как да стане при сегашното правителство. Съзнават, че само тази оставка не гарантира промяната на модела, но смятат, че със сегашното управление промяна няма как да стане.

Възрастна жена споделя очакването си нейните внуци "да имат нормална, просперираща и правова държава". Първоначално отказва да говори, защото смята, че няма какво "повече от ясното да каже", но все пак се съгласява, защото очаква този път промяна наистина да има.

Мъж на площада отказва да бъде записан, защото смята, че "всички медии са еднакви". След дълъг разговор признава, че го е страх думите му да не бъдат изкривени и въпреки опита на Mediapool да обясни, че иска да чуе личното му мнение, той отказва. Завършва обясненията си с думите: "Вие, журналистите не сте гилдия, не се борите един за друг." 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?