Традиционния петъчен скандал в парламента: Русия, Китай и има ли разцепление в ГЕРБ

Традиционния петъчен скандал в парламента: Русия, Китай и има ли разцепление в ГЕРБ

"Това, което се случва в пленарна зала, просто вече е смешно". С тези думи председателят на парламента Цвета Караянчева прекъсна едночасовата размяна на реплики и процедурни трикове, последвали станалото традиционно петъчно заяждане между БСП и ГЕРБ, което двете партии постигат с ежеседмични декларации от трибуната на Народното събрание.

Намесата ѝ сложи край на безкрайни процедури, до които прибегна социалистическата партия в спор от една страна с ГЕРБ, а от друга с бившия член на парламентарната си група Спас Панчев.

Всичко започна от декларация, която от името на БСП прочете Кристиан Вигенин. Той и партията му поискаха премиерът Бойко Борисов да се разграничи от заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов заради думите му, че Русия и Китай са основни заплахи за мира и сигурността.

В партийния документ бе повторена тезата, лансирана преди ден от лидера на формацията Корнелия Нинова, че между Борисов и Цветанов има пропаст, която е видима заради позицията на ГЕРБ по акциза на бездимните цигари.

"Не пропускайте възможностите заради вътрешни противоречия. Все още не е късно България да се възползва от геополитическото си положение и да бъде врата между Изтока и Запада", допълни Вигенин. Той цитира опити на премиера да подобри отношенията на България с Русия и Китай, които били контрирани от думите на Цветанов.

Веднага след него думата взе шефът на ГЕРБ в парламента, който пък обвини БСП в опит за правене на кризисен пиар заради вътрешнопартийни проблеми. Той разкритикува социалистите, че не подкрепят конструктивни законопроекти като предстоящата инициатива за справяне с футболното хулиганство; че целят единствено противопоставяне и реч на омразата; че сриват имиджа на парламента.

"ГЕРБ не е БСП, имаме диалог с премиера. Не се грижете за микроклимата при нас. Желая ви успех, г-жо Нинова, в тази трудна битка, която водите във вашата партия", каза още Цветанов, като изброи отстраняването на депутата Спас Панчев от парламентарната група на левицата и оставката на зам.-председателя ѝ Жельо Бойчев.

Репликата му пък предизвика Корнелия Нинова, която обяви, че всеки червен депутат, който иска сближаване между БСП и ГЕРБ, ще има съдбата на Панчев. "Честит да ви е Панчев", обърна се Нинова към ГЕРБ.

След това думата взе и самият Панчев, който поиска лично обяснение. Десетина депутати от БСП също се изказаха по различни поводи, намесвайки различни теми от обществено-политическия живот.

Опитите да им бъде отнета думата те приемаха като цензура. Това накара депутатът от ГЕРБ Тома Биков да призове дебатът да се прекрати, защото "парламентът не е конгрес на Бузлуджа".

В крайна сметка, определяйки ситуацията като смешна, Караянчева прекъсна дебата.

Споделяне

Още от България