Тръгва официалната проверка на ромските вълнения в “Красна поляна”

Тръгва официалната проверка на ромските вълнения в “Красна поляна”

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за двудневния ромски метеж в столичния квартал “Красна поляна”, стана известно в сряда. Провеждат се разпити, събират се материални доказателства и се преглеждат видеозаписите на инцидентите. Назначена е експертиза.

От Варна премиерът Сергей Станишев заяви, че по случая тече много сериозно разследване, а от Велико Търново президентът Георги Първанов призова всички, които могат да допринесат за бързото решаване на случая, да се намесят с цялата строгост на закона.

По думите на министър-председателя от години „немалко политически сили, разпознаващи се по думите и делата им, насаждат етническа омраза в страната”. „Научих, че дни наред преди инцидента у ромите е бил насаждан страх, че ще дойдат скинарите да ги бият – продължи Станишев, - а България трябва да бъде общ дом за всички граждани, който трябва да имат еднакви права и задължения”, каза той.

Според държавния глава полицията трябва да респектира всеки нарушител на реда, независимо от неговия етнос и религия. "Не се наемам да давам отговор на въпроса кой е по-виновен, но във всеки случай това крие голям риск от етническо напрежение и трябва бързо да бъде преодоляно", заключи Първанов.

Два дни полицията и жандармерията охраняваха “Красна поляна” и ромската махала “Факултета”, които станаха главна арена на размирици. Още във вторник големи групи роми излязоха в района на т.нар Виетнамски общежития, въоръжени с прътове, брадви и лопати заради слух, че скинари се готвят да ги нападнат. Ромите твърдяха, че техни хора преди дни са бити от скинари.

Според очевидци тогава близо 300 роми са вилнели в продължение на час, обърнати са били автомобили и кофи за боклук пред видимо притеснените погледи на униформените полицаи, предпочели да наблюдават ситуацията от дистанция. 

Главният секретар Илия Илиев обясни в сряда повече от скромните действия на полицията с това, че униформените не знаели колко твърдо да действат, за да не бъдат обвинени в дискриминация. “Полицаят наистина е плах в действията си, защото ако би действал с всичките си правомощия, дадени му от закона, той не е убеден, че няма да стане обект на разследване от военна прокуратура”, добави комисар Илиев

Сбивания и саморазправи между отделни членове на циганските общности или между етнически българи и цигани не стават за първи път, а някои от ексцесиите завършват и с човешки жертви. Само преди месец при престрелка в ромската махала в Петрич бе убит един човек,  а други 17 бяха ранени, сред които и 10-годишно дете. Тогава зад решетките бе тикнат един човек по обвинение в убийство.

През октомври миналата година се наложи намесата на жандармерията в Пловдив след побой в циганското гето на Пазарджик с участието на около 400 роми. Месец по-рано двама съпрузи загинаха при масово сбиване на два рода роми в центъра на Асеновград. Заради 100 лева през август 2006 г. в Казанлък се разразява масов бой в ромския квартал. Запалена е къща, а според очевидци в мелето е пострадала и полицейска кола.

Най-показателният случай на ромски изстъпления е драмата с циганския род Зрънкови от Видинската махала „Нов път”. През  юни 2002 г. двама души от Зрънкови убиха човек от другия местен цигански клан Маркови. Това предизвика сериозни размирици и се наложи редът да бъде възстановен от жандармерия с бронетранспортьори. Фамилия Зрънкови бе прогонена от квартала и циганските общности в много райони на страната не пожелаха да я приемат. Наложи се да бъде охранявана от полицията. Убийците получиха по 17 години затвор.

От фондацията  "Романи Бахт" заявиха в четвъртък, че извършителите на побоя над шестимата роми, предизвикал двудневните размирици, не са неизвестни. Представителите на фондацията имали готовност да разпознаят поне един от побойниците. Те получили обещание от заместник-министъра на вътрешните работи Камен Пенков виновниците да си понесат отговорността.

Според „Романи Бахт” полицията е действала коректно и адекватно по време на безредиците.

Не са изненада ромските вълнения в „Красна поляна”, по-скоро е изненада, че се случват чак сега, а не по-рано, коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров. Според него в циганската общност от години се трупат много големи напрежения, които не намират никакво разрешение – мизерия, неграмотност, безработица, болести, пълна безперспективност, криминализация, наркотици и доброволна изолация на населението в гета. Липсва и виждане за интеграция на това малцинство въпреки безбройните проекти и масата изсипани пари.

Държавата отсъства и не решава проблемите, няма и стратегия как да ги решава, освен даряването на известни блага, когато на ромите се гледа само като на избиратели. Липсата на държавност парализира и правоохранителните структури, които не смеят да противодействат на изблиците на насилие.

Има христоматийни правила как се действа при масови безредици и българските полицаи трябва да ги знаят. Какъв им е проблемът да ги прилагат освен този, че в МВР цари разпад, попита социологът.

Според Александров паралелът с етническите вълнения в Париж е само повърхностен. Той смята, че макар и бавно със смяната на поколенията и сред ромското население се появяват островчета от млади хора, които искат образование, прилична работа и интеграция в българското общество. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?