Тръгва ремонт на жп гарата в Сливен за близо 3 млн. лв.

Жп гарата в Сливен е в ужасяващо състояние

Във вторник започва ремонтът на жп гарата в Сливен, съобщиха от Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ).

Дейностите ще бъдат извършени от "Трейс София" със средства от държавния бюджет за НКЖИ. Стойността на обекта възлиза на  2 7861 10 лв. с ДДС, като това е най-голямата инвестиция в сграден фонд на компанията през последните години. Предвиденият срок за изпълнение е 210 календарни дни.

Договорът с "Трейс София" е сключен през лятото на 2015 г. малко преди местните избори и беше едно от обещанията на ГЕРБ.

Първият етап на изпълнението на проекта е бил изготвянето на проект за реконструкция, което е струвало 179 613 лв. Компанията е избрана по сключено рамково споразумение за четири години между НКЖИ с няколко строителни фирми.

Железопътната гара в Сливен е една от най-занемарените гари в страната. Открита е през 1907 г., а сегашната ѝ сграда е построена през 1963 г. До момента не е извършван нито един основен ремонт.

Сградата е без отопление от много години. Прозорците са счупени, от козирката пред пероните липсват цели парчета. Единствената тоалетна е стар клозет от времето на социализма, до който се стига по стръмни каменни стълби в дълбоко подземие с влага и смрад. Заради ужасните условия нужникът беше затворен от санитарни инспектори.

По времето на втория мандат на бившия кмет Йордан Лечков (2007-2011г.) общината в Сливен предложи на НКЖИ съвместно да ремонтират жп гарата, а до нея да бъде построена автогара. Проектът обаче не беше реализиран.

Настоящият проект предвижда поставяне на хидро- и топлоизолация на сградата, ремонт на помещенията, отоплителната, водопроводната и електрическата инсталацията. Ще бъдат направени обособени чакални, включително за майки с деца и хора с увреждания, търговски обекти.

Заложено е около сградата да бъдат подменени настилките и да се възстановят градинките.

Гаранцията за изпълнението на ремонтните дейности е 15 години, е посочено в договора с "Трейс София".

Споделяне

Още от Бизнес