Трайчо Трайков иска да промени статуковото

"Ще бъдем толкова свободни и силни, колкото сме готови да извоюваме. България това сме всички ние. Не моловете, телените огради и шосетата. Хората са страната". Това заяви Трайчо Трайков пред препълнената зала "България" в София.

Кандидатите за президент и вицепрезидент на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, заедно с лидерите на партиите в коалицията, депутати, министри, членове и симпатизанти, откриха предизборната кампания на блока.

"Сигурно има символична случайност, че сме в зала с името България, защото сме тръгнали в името на България. Аз имам силата да бъда свободен и искам да дам сила на страната ни да бъде свободна.От нас зависи", заяви Трайков.

Той започна изказването си със стих от Шандор Петьофи - "Но две неща ми трябват на земята – те са: любов и свобода. За любовта бих жертвал си живота, за свободата – бих дал и любовта".

Трайков припомни няколко ключови за мандата му на министър случаи, в които е успял да отвоюва интереса на държавата. Той разказа, че когато е трябвало да посегне на картела на горивата, го е направил, но след това го "блъснал ураган".

"Направих опит да попреча на кражбата на Пловдивския панаир, на грабежа "Белене", противопоставях се на многомилионната далавера "Южен поток", припомни Трайков и спря да изброява, за да не излезе героичен.

"Е, и? Какво от това?", попита риторично той. "Мафията си има не само адвокати - има и съдии и прокурори. Те довършиха делото си, когато си тръгнах", допълни Трайков. 

Затова, според него е илюзия, че безпартиен експерт, работейки  за страната си, може да обърне статуквото. "Нужна е критична маса от хора, които вървят в една посока и са на ключови управленски позиции. Сега тръгваме към особено важен за страната ни пост – президент на България и е нужен екип, отбор, единомишленици", каза Трайков.

Той търси подкрепа и сила от всички, на които им е омръзнала корупцията, мизерията, беззаконието и люшкането на държавата ни между интересите на други в света.

"Един президент трябва да говори за това и да знае как да се бори със силите, окупирали законите, демокрацията и икономиката на страната ни. Това не са просто правата му, заключени между страниците на Конституцията. Това е важното за нацията", каза Трайков.

"С номер 7 ще получим глас и той ще е силен. Толкова силен, колкото сила му дадете вие. България сме ние, не моловете, оградата, шосетета. Не очаквайте честна битка, аз не я очаквам", каза в края на изказването си Трайков и добави, че той има има силата да бъде свободен.

"Днес започваме съдбоносна битка за европейското бъдеще на нашата страна. Резултатът от нея ще бъде или България да продължи по-уверено напред по избрания си европейски път на развитие или да спре и тръгне назад към незавидното си близко минало", каза кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев.

"Длъжни сме да отвоюваме България от олигарсите, задкулисието и миналото, които постоянно ни дърпат назад. Искаме европейски ред и върховенство на закона. Искаме българските граждани да се чувстват напълно сигурни в собствената си страна и да има справедливост за всички", допълни ген.Събев.

Кандидат-президентската двойка на РБ получи мощна подкрепа от лидерите на партиите в блока.

"Няма да позволим на националпопулизма и левите сили да обърнат евроатлантическия курс на страната. Трайков и ген. Събев са десните кандидати. РБ е силен и гарант, че корабът няма да обърне курса към Кремъл", заяви председателят на Националния предизборен щаб на РБ Найден Зеленогорски.

Тези избори не са нас, а за децата ни, започна изказването си лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той каза, че с президентските избори трябва да изберем обединителят на над 7 млн. българи, който да насочи страната в правилната посока.

"Иска ми се да се замислим, как грубата просташка сила наделя над образованието, четвърт век след като режима на цървулите си отиде. Как тридесет и пета година пенсията на българските пенсионери е на половината на следващата пенсия в ЕС, а милиарди потъват при олигарсите. На нашия кандидат за президент, когато се опита да спре това му се казва, че не се справя с работата", каза Кънев.

"На Трайчо и на Съби им предстои тежка задача, да убедим хората, че ние сме алтернативата – на корупцията, на безгръбначието, на лицемерието. На тях и на нас няма да ни е лесно, не защото опонентите са непобедими, не са, а защото политиката заприлича на шоу, а демокрацията на водевил. Лошите управници винаги се избират от онези добри граждани, които не гласуват", заяви Гроздан Караджов.

"Аз истински вярвам, че така както се събрахме, така както стиснахме ръце и се обединихме около фундаменталните ценности, принципи и кауза, днес този път изнася напред двама нови лидери на блока, на обществото и на България. Ние сме тук, обединени зад г-н Трайков и г-н Събев", каза лидерът на НПСД Корман Исмаилов.

Според председателя на ДБГ Меглена Кунева днес, в тази зала чуваме думи на сила и  свобода, думи за България в Европа и категорична евроатлантическа посока за страната ни. "ДБГ ще работи с всички сили за победата на г-н Трайков и ген. Събев на тези избори. Те дават перспективата за свобода и справедливост", каза Кунева.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?