Тръмп декларира 594 млн. долара приходи и дългове за над 315 млн. долара

Тръмп декларира 594 млн. долара приходи и дългове за над 315 млн. долара

Американският президент Доналд Тръмп декларира приходи от най-малко 594 млн. долара и активи на стойност над 1.4 млрд. долара за 2016 г. В същото време той има дългове за над 315 млн. долара към германската "Дойче банк" и американски кредитни институции.

Това става ясно от публикуваната му финансова декларация за 2016 г. от Службата за правителствена етика на САЩ, предадоха агенциите. Документът се състои от 98 страници, в които са посочени активите на Тръмп, участието му в корпорациите, приходите и задълженията.

Приходи

Най-големи приходи на Тръмп носят недвижимите му имоти. Най-доходоносен през изминалата година е бил голф курорта Trump National Doral в Маями с приходи от 115.9 млн. долара. 

Кънтри клубът "Мар а Лаго" във Флорида е донесъл на милиардера 37.2 млн. долара в сравнение със 7.4 млн. долара през 2015 г.

Голф клубът на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси, също е увеличил доходността си с 800 хил. долара и достига приходи от 19.8 млн. долара през 2016 г.

Откритият през миналата година хотел на Тръмп във Вашингтон е донесъл на американския президент още 19.7 млн. долара.

В документите, отразяващи инвестициите му, различните активи, доходи и пенсионни влогове става ясно, че Тръмп е спечелил 288 млн. долара от общо 565-те си компании и организации, в които е участвал.

Правителствената служба отбелязва, че той ги е прехвърлил всичките на други лица преди встъпването си в длъжност.

Дългове

Задълженията на Тръмп към кредитори възлизат на не по-малко от 315.6 млн. долара, показват изчисленията на "Ройтерс".

Най-големите му задължения са към американското подразделение на германската "Дойче банк" - Deutsche Bank Trust Company Americas, от около 130 млн. долара.

"Дойче банк" е финансирала Тръмп с над 50 млн. долара за покупката на историческата забележителност в центъра на Вашингтон – "Старата поща", разположена в близост до Белия дом, която след реконструкцията вече работи като хотел.

Тръмп е отчел задължения от поне 110 милиона долара към Ladder Capital Finance LLC - компания за отдаване под наем на търговски имоти и офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис и Бока Ратон, Флорида.

Корпорации

Документът показа, че Тръмп е заемал ръководни позиции в 565 корпорации или други организации, преди да стане президент на САЩ.

Неговият мандат в повечето от тях е приключил на 19 януари - ден преди встъпването му в длъжност, а други е напуснал през 2015 г. и 2016 г.

Седалището на повечето компании, в чието управление е участвал Тръмп преди да стане президент са в САЩ. Една малка част от тях са с регистрация в Шотландия, Ирландия, Канада, Бразилия, Бермуда и други страни.

Тръмп отказва да публикува данъчната си декларация, което би дало много по-ясна представа за неговото богатство и бизнес интереси. Той все пак е подал федералните формуляри, разкриващи доходите, активите и пасивите на неговото семейство, отбелязва "Ройтерс".

"Президентът Тръмп приветства възможността доброволно да подаде своя личен финансов формуляр за разкриване на информация", заяви Белият дом в изявление, като добави, че формулярът е "сертифициран от Службата за правителствена етика съгласно обичайните ѝ процедури". Говорител на службата е отказал да коментира формуляра на Тръмп.

Преди да влезе в Белия дом през януари 2017 г. Доналд Тръмп беше строителен предприемач, развиващ бизнес с недвижими имоти и телевизионна знаменитост.

Още след инаугурацията му беше поискано отварянето на данъчната му деклрация, но Белият дом отказа категорично да изпълни това искане под претекст, че тя в момента е обект на одиторската проверка, тъй като той е "станал известен".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?