Тръмп и Путин са обсъдили създаването на зони за сигурност в Сирия

Готви се тяхна среща през юни и засилване на дипломатическите контакти между двете страни

Тръмп и Путин са обсъдили създаването на зони за сигурност в Сирия
Президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин са провели третия си телефонен разговор, в който са обсъдили перспективата за създаване на зони за сигурност в Сирия "за постигане на траен мир" в тази страна, съобщи пресслужбата на Белия дом.
 
Двамата са били на общо мнение, че страданието на хората в Сирия продължава твърде дълго време и страните трябва да направят всичко възможно за прекратяване на насилието. 
 
Белия дом определя разговорът като ”много добър”. Според информация от Вашингтон инициативата за него е била на Путин, който е искал да представи идеите на Русия за действие в Сирия.
 
Акцент в разговора им е била и координацията на действията между Русия и САЩ в борбата с тероризма в контекста на сирийската криза, съобщи и пресслужбата на Кремъл.
 
Двамата са се споразумели и за активизиране на диалога между външните министри на двете страни за укрепване на примирието в Сирия. Освен това са обсъдили възможността за организиране на лична среща в кулоарите на заседанието на високо равнище на Г-20 в Хамбург на 7 и 8 юни.. 
 
Тръмп уведоми Путин, че САЩ ще пратят свой представител на започващите днес преговори за Сирия в Астана, Казахстан, съобщи Ройтерс, като се позовава на пресслужбата на Белия дом. 
 
Белият дом съобщи също, че двамата президенти са обсъдили и начините за "решаване на опасната ситуация в Северна Корея по най-добрия начин". 
 
Вчерашният телефонен разговор беше третият между двамата лидери и първият между тях след американското ракетно нападение срещу сирийска военновъздушна база на 7 април. Русия е един най-важните поддръжници на сирийския режим, отбелязва АП.
Споделяне

Още от Свят