Тръмп критикува споразумението за климата докато проливен дъжд наводни Белия дом

Проливен дъжд превърна улици във вашингтон в реки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново разкритикува Парижкото споразумение за климата, което определи като неефикасно, несправедливо и много скъпо, предаде Франс прес.

В реч, посветена на водещата роля на САЩ по екологичните въпроси и произнесена в Белия дом, Тръмп заяви: "Ние искаме възможно най-чистия въздух, ние искаме възможно най-чистата вода и правим всичко, за да го постигнем".

Президентът разкритикува онова, което той нарича "война срещу американката енергия", водена от предшественика му, демократа Барак Обама. Той отхвърли "радикалните планове" за борба срещу климатичните помени, които, според него, не "правят света по-чист".

"Ние ще защитаваме околната среда, но ние ще защитаваме също и американския суверенитет, американския просперитет и американските работни места", подчерта Тръмп, а после формулира критиките си срещу Парижкото споразумение за климата, от което САЩ обявиха, че се изтеглят.

Като реакция на речта на Тръмп, бившият американски вицепрезидент Ал Гор, който е защитник на каузата на климата, написа в Туитър, че президентът "отказва да се изправи пред реалността". Той добави, че американските избиратели няма да се остават да бъдат подведени от един президент, който се опитва да прикрие катастрофалните си постижения в областта на околната среда.

Малко по-рано в понеделник дъждовна буря наруши автомобилния транспорт и наводни сутерени на сгради във Вашингтон, включително този на Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Вода бликна в сутерена близо до Западното крило на Белия дом, където се намира пространството за работа на журналистите. Наложи се служители да отводняват тази част от сградата.

Необичайно силната за сезона буря се разрази вчера сутринта. Според метеорологичната служба в някои райони за един час е паднало толкова количество дъжд, колкото обикновено вали за един месец.

Внезапната буря изненада много американци, които са качили снимки и видеа в социалните мрежи. Някои от тях показват хора, покатерили се на покривите на колите си, блокирани от потоците в центъра на Вашингтон.

Друго видео, заснето на метростанция, показва потоци вода, изливащи се от процеп в покрива и падащи върху метровлак.

Улици бяха наводнени, няколко пътни артерии бяха блокирани, транспортът беше нарушен. Метеорологичната служба съобщи, че върху пистите на летище "Роналд Рейган" се е излял 8 см дъжд за един час.

Споделяне

Още от Свят