Тръмп може да уволни министъра на правосъдието, защото не разследва демократите

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разочарован от министъра на правосъдието Джеф Сешънс и не изключва да го уволни, ако той не започне разследване срещу Демократическата партия.

Тръмп заяви, че не се намесва в министерството на правосъдието и би искал да го остави да се управлява само. Той обаче добави, че "честно казано, те би трябвало да разследват Демократическата партия".

Преди да напусне Белия дом за обиколка в Азия, Тръмп каза, че не е решил дали ще уволни Сешънс, ако министърът на правосъдието не започне разследване на Демократическата партия. "Много хора са разочаровани от министерството на правосъдието, включително и аз", добави президентът.

По-рано Тръмп заяви, че американското общество заслужава Хилари Клинтън и Националният комитет на Демократическата партия да бъдат подложени на федерално разследване заради съвместното споразумение за набиране на средства, което са подписали през август 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

"Всички питат защо министерството на правосъдието (и ФБР) не проучват цялата непочтеност около Мошеничката Хилари и Демократите", написа Тръмп в Туитър след като сайтът на списание "Политико" публикува откъс от предстоящата книга на бившата и. д. председателка на Националния комитет на Демократическата партия Дона Бразил.

 

Тя твърди, че е открила доказателства, че първичните избори на партията през 2016 г. са били нагласени в полза на Хилари. Според Бразил не са били нарушени никакви закони, но късно снощи Тръмп заяви в Туитър, че според него действията им са били незаконни.

Самият президент и членове на предизборния му щаб са обект на разследване от специалния прокурор Робърт Мълър, припомня АП.

 

В петък президентът заяви, че не си спомня много за среща миналата година с бивш помощник на кампанията му, който се призна за виновен за даване на лъжливи показания пред ФБР в рамките на федералното разследване за евентуална руска намеса в миналогодишните избори, предаде Ройтерс.

Запитан за среща през 2016 г. с участието на Джордж Пападопулос, който се призна за виновен тази седмица, Тръмп отговори на журналисти: "Не си спомням много за тази среща. Това е била много маловажна среща."

Работейки за кампанията, Джордж Пападопулос се е срещнал с неназован чуждестранен професор, който имал връзки с руското правителство, търсейки информация, която би могла да навреди на съперничката на Тръмп от Демократическата партия Хилари Клинтън. Това сочат материали от разследването, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, назначен от министерството на правосъдието.

Пападопулос признал на 5 октомври пред разследващия екип на Мълър, че е лъгал в показанията пред ФБР кога е имал срещи с руснаците. Според обвинението чикагският адвокат е използвал връзките си с професора и с неназована рускиня в опит да организира срещи между хора от кампанията и руски правителствени служители. В показанията пред ФБР малко след встъпването на Тръмп в длъжност на 20 януари Пападопулос казал, че се е срещал с професора още преди да се включи в предизборния екип на Тръмп миналата годна. Според разследването на Мълър обаче той се е срещнал с него, след като започнал да работи за кампанията на Тръмп.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?