Тръмп номинира близък до Путин петролен шеф за държавен секретар

Изборът на Рекс Тилърсън се очаква да срещне сериозни трудности в Сената

Рекс Тилърсън
Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп номинира за държавен секретар смятания за близък до руския президент Владимир Путин изпълнителен директор на корпорацията "ЕксонМобил“ Рекс Тилърсън.
 
"Неговата упоритост, богат опит и много добро разбиране на геополитиката го правят отличен избор за държавен секретар. Той ще работи за регионална стабилност и ще се концентрира върху основните интереси на националната сигурност на Съединените щати. Тилърсън знае как се управлява организация от световен мащаб, как да се ориентира в сложната конструкция на световните дела и сред различните чуждестранни ръководители", заяви Тръмп в комюнике.
 
Очаква се обаче кандидатурата на 64-годишния Тилърсън да се сблъска със сериозни трудности в процеса на утвърждаване в Сената. Той е известен с връзките си с Путин, което притеснява както демократите, така и републиканците. Освен това той ще се изправи и пред въпроси за евентуален конфликт на интереси заради интересите на "ЕксонМобил“  по целия свят.
 
През 2011 г. "ЕксънМобил" подписа споразумение с най-голямата руска държавна компания "Роснефт" за съвместни сондажи и добив на петрол. Оттогава те създадоха 10 смесени дружества за разработване на проекти в Русия.
 
Тилърсън се е срещал няколко пъти с президента Владимир Путин, който през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.
 
Освен това той се обяви против санкциите, които САЩ и ЕС наложиха на Русия след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., отбеляза Асошиейтед прес.
 
Сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви по-рано пред Ройтерс, че "има тревоги, защото Tилърсън е много добре известен с близките си отношения с Владимир Путин".
 
Сенаторът републиканец Марко Рубио, член на комисията по международни отношения, която ще утвърждава назначението на най-висшия дипломат на САЩ, коментира от своя страна в Туитър, че "възможността да се наричаш "приятел на Владимир" не е качеството, което се надявам да видя в държавния секретар". 
 
Отношенията между САЩ Русия са в много чувствителен етап, след като през октомври американски представители посочиха Русия като основен играч зад хакерските атаки, като я обвиниха, че се меси в кампанията, за да подкопае доверието в процеса.
 
В петък представители на американското разузнаване отидоха още по-далеч, като съобщиха за медии, че "са дълбоко убедени", че руснаците са се опитали да влияят на изборите в полза на Тръмп, а във вторник стана ясно че Конгресът на САЩ ще разследва твърденията на ЦРУ.
 
След като стана ясна номинацията, руският външен министър Сергей Лавров определи Тилърсън като "прагматичен човек", който ще спомага за развитието на руско-американското сътрудничество. 
 
"Мисля, че и президентът Тръмп, и новият бъдещ държавен секретар не са били противници на развитието на нашето взаимодействие, даже напротив - това са прагматични хора. Разчитаме, че този прагматизъм ще бъде добра основа за изграждане на взаимноизгодно сътрудничество", каза Лавров.
 
Сянка върху кандидатурата на Тилърсън хвърля и богатото му минало в бизнеса.
 
"ЕксонМобил“ е една от най-големите и влиятелни компании за петрол и газ в света, която работи с над 50 страни, и не е изключено на Тилърсън да му се наложи да отговаря на много въпроси дали няма да се окаже в конфликт на интереси.
 
"ЕксънМобил" е деветата най-голяма държавна компания в света според списание "Форбс" и през 2015 г. отчете приходи в размер на 270 милиарда долара. Под ръководството на Тилърсън компанията изрази подкрепа за данъка върху емисиите на въглероден диоксид и за Парижкото споразумение за климата.
 
В същото време Тръмп, който нарече климатичните промени "измислица", каза през ноември, че обмисля дали да не изтегли САЩ от споразумението за климата.
 
Тилърсън се е изказвал и в подкрепа на свободната търговия и за по-голямо американско присъствие в Близкия изток - още две позиции, които са в разрез с по-изолационисткия подход на Тръмп.
 
Преди обявяването на номинацията на Тилърсън сред спряганите имена за държавен секретар в администрацията на Путин бяха ексгубернаторът на щата Масачузетс Мит Ромни, бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, адмиралът от запаса Джеймс Ставридис, бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и други.
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?