Тръмп "официално" предупреди Иран заради теста на балистичната ракета

"Иран е предупреден официално" заради изстреляната балистична ракета, съобщи американският президент Доналд Тръмп в Туитър.

Само преди няколко часа правителството на Тръмп заяви, че разглежда вариантите си за реакция на действията на Техеран, предаде Ройтерс.

"Трябваше да са благодарни за ужасното споразумение, което САЩ сключиха с тях!", се казва още в съобщението в Туитър, което беше публикувано рано тази сутрин.

Във втори туит Тръмп написа: "Иран беше на ръба да рухне, докато не се притекоха САЩ и не му хвърлиха спасително въже чрез споразумението за иранската ядрена програма - 150 милиарда долара".

Тръмп често критикува споразумението за иранската ядрена програма, постигнато от администрацията на Барак Обама, което смята за слабо и неефикасно.

Все още обаче администрацията на Тръмп не е уточнила какво конкретно е предупреждението към Техеран.

По-рано президентът коментира, че Иран все повече и повече поема контрол над Ирак въпреки средствата, които Вашингтон е вложил там.

"Иран бързо превзема Ирак все повече и повече, дори след като САЩ похарчиха там над три трилиона долара. Това отдавна е очевидно", написа Тръмп в Туитър.

Съветникът му за националната сигурност Майкъл Флин заяви на редовен брифинг за журналисти, че САЩ осъждат извършеното от Иран изпитание на балистични ракети и смятат, че подобни действия подкопават стабилността и сигурността в региона, поради което отправят на Иран официално предупреждение.

Впоследствие представители на Белия дом заявиха, че проучват широк кръг от възможни ответни мерки.

Иран потвърди в четвъртък, че успешно е провел пробно изстрелване на балистична ракета, за която Съединените щати по-рано заявиха, че е експлоадирала.

Министърът на отбраната на Иран Хюсеин Дехган заяви, че тестът не е в нарушение на ядрената сделка със световните сили и не нарушава резолюции на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?