Тръмп отклонява въпроса дали Русия представлява заплаха за сигурността

Американският президент: САЩ защитават Финландия и балтийския район

Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп не пожела да определи Русия като заплаха за сигурността и вместо това каза, че би включил в тази категория "много страни", съобщи Асошиейтед прес. 
 
"Смятам, че много страни са заплаха за сигурността, за съжаление, като погледнете какво се случва днес по света", каза Тръмп, след като финландски журналист специално го попита за Русия и дали президентът я смята за заплаха за сигурността. 
 
Тръмп заяви това на пресконференция след разговорите си в Белия дом с финландския президент Саули Ниистьо. Финландският журналист имаше предвид безпокойството на Ниистьо за сигурността в балтийския регион и руските самолети, които летят там без включени транспондери, даващи сведения за местоположението им. 
 
Въпросът към Тръмп бе: "Считате ли Русия за заплаха за сигурността?". 
 
"Считаме, че това е много, много важна част от света", каза Тръмп, говорейки за отношенията на САЩ със страните в региона. "И аз бих могъл да кажа, че считам много страни за заплаха, но всичко това са заплахи, с които сме в състояние да се справим, ако ни се наложи. Надявам се, че няма да ни се налага, но ако се наложи, ще се справим", отвърна американският лидер. 
 
Той предпочете да не отговаря конкретно на въпроса на журналиста докъде биха стигнали САЩ, ако ситуацията в балтийския регион ескалира. "Ние много защитаваме този район. Това мога да кажа", каза американският президент. 
 
Отговорът му бе израз на нежеланието му като цяло да заеме твърда позиция срещу Русия, която според американските разузнавателни агенции се е месила в миналогодишните президентски избори в опит да облагодетелства Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. 
 
Министерството на правосъдието и парламентарни комисии разследват евентуални връзки на сътрудници на Тръмп с руски правителствени служители. 
 
След срещата  си с Ниистьо Тръмп каза, че двамата са имали "много добър разговор" за Арктика и "черния въглерод", главният компонент на саждите, които увреждат арктическия лед. Финландия е против решението на Тръмп да изтегли САЩ от международното споразумение за борба с климатичните промени. Неотдавна Финландия пое от САЩ председателството на консултативния Арктически съвет. 
 
Мисля, че ние до голяма степен сме на едно мнение. Искаме кристално чисти води, искаме чист въздух, възможно най-чистия, каза Тръмп. 
 
Той заяви също, че САЩ подкрепят Финландия в борбата с тероризма, имайки предвид неотдавнашното нападение с нож в град Турку, подчерта, че Финландия е уважавана от Русия и каза, че се надява един ден и САЩ ще имат добри отношения с Русия. "Мисля, че това е много добре за световния мир и за други неща", каза Тръмп.  
Споделяне

Още от Свят