Тръмп повтори расистките атаки срещу депутатки от Демократическата партия

"Няма да ни накарат да замълчим", отговориха му те

Доналд Тръмп и четирите депутатки, нападнати от него

Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърдо отстоя критиките, които отправи в Туитър срещу четири депутатки в Камарата на представителите на американския конгрес, предаде Ройтерс.

Говорейки по време на събитие в понеделник в Белия дом пред репортери, които го притиснаха по повод неговите туитове, които мнозина оцениха като расистки, Тръмп каза, че въпросните конгресни дами "мразят нашата страна" и "ако не им харесва тук, могат да си ходят".

Така той практически повтори нападките си, отправени през уикенда в Туитър, в които каза, че четирите цветнокожи депутатки от Демократическата партия трябва да се върнат в своите "скапани и пълни с престъпност" страни, от които те са дошли. Думите му явно се разминаха с факта, че четирите са американски гражданки и три от тях са родени в САЩ, отбелязва АП.

Демократите реагираха реагираха гневно, наричайки думите му расистки.

"Те само се оплакват", каза президентът в отговор на репортерските въпроси. "Ако не им харесва тук, нека да си ходят, и знаете ли, сигурен съм, че на много хора те няма да липсват. Мисля, че те мразят нашата страна, и то много силно. Може и да греша. Избирателите ще решат", подчерта Тръмп, очевидно раздразнен, след като бе притиснат от репортерите.

Президентът засегна и темата за обявените предварително хайки през изминалия уикенд срещу имигранти, подлежащи на депортиране от САЩ, макар че в медиите се появиха твърде оскъдни информации по въпроса. Според него действията, предприети тези дни, са били "много успешни", макар че голяма част от тях са останали невидими за масовата публика.

"Мнозина, мнозина бяха извадени в неделя - вие просто не знаете за това. . . Беше много успешен ден, но вие просто не видяхте много от него", подчерта Тръмп.

Отговорът: "Няма да ни накарат да замълчим"

Четирите американски депутатки от Демократическата партия с малцинствен произход, охулени в серия ксенофобски туитове на президента Доналд Тръмп, му отговориха на обща пресконференция във Вашингтон.

"Няма да ни накарат да замълчим", каза, цитирана от Франс прес, чернокожата депутатка в Камарата на представителите от Масачузетс Аяна Пресли. Тя обвини Тръмп, че му липсват доброта, съчувствие и почтеност, необходими за изпълнение на президентските задължения.

"Въпреки това насърчавам американците да не се хващат на тази въдица", продължи Пресли, според която нападките на президента имат за цел да отклонят вниманието от проблемите на американците.

Илхан Омар, която също бе мишена на президентските туитове, обвини Тръмп, че отстоява идеите на белите националисти. Тя добави, че той е предприел открито расистка атака срещу четири цветнокожи народни представителки.

Най-младата дама в Камарата на представителите - Александрия Окасио-Кортес, каза, че не е изненадана от риториката на президента, обвиняван редовно в расизъм, откакто влезе в Белия дом.

Депутатката мюсюлманка от Мичиган Рашида Тлаиб поиска задействане на процедура за импийчмънт срещу Тръмп - въпрос, който всява разделение в демократическата опозиция, добавя АФП.

След Тереза Мей, Борис Джонсън и Джереми Хънт също осъдиха изявленията на Тръмп

Кандидатите за лидер на Консервативната партия и британски премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт осъдиха снощи ксенофобските изявления на американския президент Доналд Тръмп по адрес на парламентаристки от Демократическата партия, предаде Ройтерс.

На дебати, организирани от вестник "Сън", двамата претенденти за поста на Тереза Мей недвусмислено подкрепиха нейното изказване от вчера, че думите на Тръмп са напълно неприемливи. Но на журналистически въпрос двамата съперници за "Даунинг стрийт" отказаха да нарекат расистки изявленията на Тръмп, отбелязва АФП.

"Напълно неприемливо е и аз съм съгласен с министър-председателката", каза Борис Джонсън - фаворитът в състезанието за премиерския пост, резултатът от което ще стане известен на 23 юли.

"Мисля, че отношенията между Обединеното кралство и Съединените щати са изключително важни. Но ако сте лидер на голямо многорасово и мултикултурно общество, просто не можете да използвате такъв език", продължи Джонсън.

"Съгласен съм с Тереза Мей", заяви и Джереми Хънт, който е действащ външен министър. "Аз имам три деца, които са наполовина китайци, и те са британски граждани. Ако някой им каже: връщайте се в Китай, ще се смая. Подобно изказване би било съвсем небританско", каза той.

Вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че смята за "съвършено недопустим" езика, използван от Тръмп.

Джасинда Ардърн изрази пълно несъгласие с ксенофобските изявления на Тръмп

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се присъедини към осъдителните реакции срещу ксенофобските изявления на президента на САЩ, предаде Франс прес.

Ардърн, приветствана от американски медии като "анти-Тръмп", заяви, че е горда с многообразието на своята страна.

"Обикновено не се меся в политиката на другите, но е ясно за мнозина, че аз съм напълно и изцяло несъгласна с него", каза тя по радио Нова Зеландия.

"В Нова Зеландия ние смятаме, че нашият парламент е представително място. Той трябва да прилича на Нова Зеландия, да бъде съставен от цяла палитра от различни етноси и култури. Никога не бива да съдим по произхода на когото и да било за правото му да бъде в парламента като депутат", продължи Ардърн, цитирана от АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?