Тръмп поздрави Нанси Пелоси за избирането й начело на Камарата на представителите

Нанси Пелоси

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави демократката Нанси Пелоси за избирането ѝ за председател на Камарата на представителите, предадоха световните агенции.

"Надявам се, че ние ще можем да работим заедно и ще свършим доста неща, като инфраструктури и много други неща. И аз знам, че те наистина го искат", каза Тръмп, визирайки демократите. Той определи избирането на Пелоси за председател на Камарата на представителите като "страхотно, страхотно постижение".

На произведените през ноември междинни избори за Конгрес в САЩ републиканците на президента запазиха мнозинството си в Сената, но демократите установиха контрол над Камарата на представителите. Вчера Нанси Пелоси, демократка от Калифорния, бе избрана отново за председател на долната камара на Конгреса.

Пелоси е първата жена, заемала този пост - третия в държавната йерархия в Съединените щати. Тя вече бе председател на Камарата на представителите от 2007 до 2011 г.

Тръмп поздрави Пелоси на импровизирана пресконференция, която даде в стаята на Белия дом за пресбрифинги. Любопитното е, че той посети тази стая за първи път, откакто стана президент на САЩ преди близо две години.

"Здравейте, всички. Това е великолепно място", заяви в началото Тръмп.

За разлика от 45-ия президент на САЩ, неговият предшественик на поста Барак Обама даде много пресконференция в тази стая.

Тръмп символично бе придружен от гранични агенти, подкрепящи искането му за построяване на стена по границата с Мексико.

"Хората в нашата страна искат" стената, увери президентът на САЩ.

Федералното правителство спря частично работа преди две седмици, тъй като републиканците и демократите не могат да постигнат споразумение за продължаване на неговото финансиране. Причина за това е искането на Тръмп Конгресът да отпусне милиарди долари за построяването на стена по границата с Мексико.

След края на своето изявление президентът на САЩ излезе от стаята, без да отговори на журналистически въпроси.

Тръмп е влизал в конфликти с Пелоси и със сигурност ще продължи да го прави, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ заяви, че частичното спиране на работа от федералното правителство се дължи изцяло на искането на президента за финансиране на стената и няма нищо общо с Демократическата партия. Тръмп "няма как да ме убеди" да подкрепя отпускането на пари за изграждането на стена по границата с Мексико, подчерта Нанси Пелоси в интервю за телевизия Ен Би Си.

Самият президент на САЩ каза по-рано, че частичното спиране на работа от федералното правителство ще продължи "колкото е необходимо", за да получи той средствата, които иска, припомня АП.

Съветниците на Тръмп ще му препоръчат да наложи вето на два обсъждани от Камарата на представителите законопроекта, които биха сложили край на кризата с финансирането на федералното правителство, съобщи Белият дом в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Тези текстове не предвиждат достатъчно пари за стената по границата с Мексико.

Новият председател на Камарата на представителите междувременно изпрати на президента писмо, с което го покани официално, както повелява традицията, да произнесе своето традиционно обръщение "За състоянието на Съюза" на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 29 януари, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?