Тръмп засилва натиска срещу главния прокурор, но не е готов да го уволни

"Индипендънт": Има опасност президентът да превърне Америка в държава като Венецуела

Джеф Сешънс

Водещи законодатели републиканци защитиха министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп засили натиска срещу него, критикувайки го постоянно в Туитър и в интервюта.

Ройтерс съобщи без да цитира имена, че двама съюзници на Сешънс са коментирали, че публичните атаки на Тръмп имат за цел да доведат до оттеглянето на правосъдния министър. Според тях Тръмп не е склонен да уволни Сешънс, след като отстраняването на шефа на ФБР Джеймс Коми доведе до разследване срещу него заради връзките му с Москва.

Тръмп заяви в интервю за "Уолстрийт джърнъл", че е разочарован от Сешънс, но не уточни дали ще го уволни.

"Много съм разочарован от Джеф Сешънс", каза американският президент в интервю за изданието.

В изказването си той също така омаловажи изразената от Сешънс подкрепа за него по време на предизборната кампания през 2016 г.: "Това с подкрепата не е кой знае какъв израз на лоялност."

Засега обаче Сешънс не дава сигнали, че е готов да се оттегли сам, а явно получава и подкрепа сред републиканците.

Има опасност Тръмп да превърне Америка в държава като Венецуела

Атаките на Тръмп срещу Сешънс и специалния прокурор в разследването за намесата в Русия в американските избори Робърт Мълър, доведоха до коментари в международната преса по въпроса докъде е готов да стигне американският президент.

"Има опасност Доналд Тръмп да превърне Америка в страна, която напомня повече Турция или Венецуела. Дори републиканците не одобряват опитите на президента да уволни специалния прокурор в разследването за намесата в Русия в американските избори Робърт Мълър и генералния прокурор Джеф Сешънс", пише британският в. "Индипендънт".

След като изброява членовете на клуба на демокрациите, които са заплашени да изгубят правото си да се наричат така, като Турция, Венецуела, Филипините и дори членуваща в ЕС Полша - заради съдебната реформа, вестникът отбелязва, че нещата не са съвсем наред и при върховното ръководство в Америка и цитира опитите да се саботира независимостта на правораздаването, охулването и нападките към журналисти, кампаниите за сплашване срещу онези, които те разследват.

Според в. "Гардиън" публичният гняв на президента Тръмп към един от хората, които първи го подкрепиха преди време, се корени в отвода на Джеф Сешънс от разследването за Русия, което Тръмп смята за предателство лично към него. Решението на главния прокурор бе взето в съзвучие с прецедент в министерството на правосъдието и с уверението му пред сенаторите при утвърждаването му, че той и висшите членове на поверената му институция ще обсъдят неговото отстраняване при всеки случай, когато според него безпристрастността му би могла да бъде поставена под въпрос.

Освен това то стана политически необходимо след експлозивното разкритие, че Сешънс всъщност се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк в предизборната кампания, преди по грешка да заяви под клетва, че не е имал контакти с висши руски представители. Натискът върху Сешънс се засилваше.

Тръмп, който изисква абсолютна лоялност, възприе отвода на главния прокурор като предателство лично към себе си. И нещо по-сериозно за политическото бъдеще на президент - оттеглянето на Сешънс от разследването за Русия отне непосредствения контрол върху него от кръга на Тръмп. За ужас на Белия дом заместник-главният прокурор Род Розенстайн, който ръководеше руската сага вместо Сешънс, назначи Робърт Мълър - страховития бивш директор на ФБР - за специален прокурор в разследването, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Сешънс не планира оставка

Конфронтацията между Тръмп и Сешънс се засилва, но главният прокурор не планира да подава оставка, отбелязва в. "Вашингтон пост". Запитан на пресконференция дали ще уволни прокурора, Тръмп отговори: "Ще видим какво ще стане" - потенциално застрашително изречение, като имаме предвид, че каза същото като говореше за бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди да го уволни.

Нечувано е толкова високопоставени членове на правителството да бъдат подлагани на подобни ожесточени публични критики. Сешънс обаче не прояви вчера признаци да се е огънал и всъщност позицията му укрепна благодарение на подкрепата от видни консерватори, застанали на негова страна в битката с Тръмп, посочва всекидневникът.

Споделяне

Още от Свят