Тренчев призова всеки да има право на оръжие за защита

Синдикалният лидер Константин Тренчев, който роди расистката идея Гражданска гвардия да тръгне срещу ромската престъпност, възнамерява да дописва внесения от вътрешния министър Георги Петканов проектозакон за доброволните отряди. Според него, трябва и законът за огнестрелните оръжия и личното оръжие да бъде либерализиран, за да имат право хората на лично оръжие, което да съхраняват в къщи.

Проектозаконът за доброволните отряди, които да се борят с организираната престъпност по места, е внесен в Министерския съвет от министъра на вътрешните работи Георги Петканов, съобщи Тренчев пред Дарик радио. От синдиката настояват да присъстват на заседанието на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност, която ще разглежда закона и да изкажат мнението си по нея.

Тренчев смята, че в проекта не са ясни критериите, на които трябва да отговарят членовете на доброволните отряди, а също и че липсва регламент за техните правомощия - дали имат право на лично оръжие.

"Има много неща за уточняване, но лично аз считам, че в тази форма на приятелско убеждение едва ли нещата ще са много ефективни. Примерно те ще бъдат застраховани, ще се счита за изпълнение на служебен дълг. Има доста положителни неща, но мисля, че има моменти, които трябва да се пипнат", заяви синдикалистът.

След като скандализира правозащитниците, обособявайки вид престъпност на расов принцип, Тренчев се срещна и с министъра на вътрешните работи Петканов неотдавна. Неговата идея за гвардия от доброволци, които да пазят имуществото на хората от бандити, в най-общ план се доближава до проекта за създаване на доброволни отряди, които да вършат работата на полицията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: