Три деца, включително кърмаче, са загинали при пожар в Москва

Три деца, включително кърмаче, са загинали при пожар в Москва

Три деца, включително едно кърмаче, са сред 12-те души, загинали снощи при пожар в шивашки цех в Москва. Това съобщи в неделя в Туитър руският детски омбудсман Павел Астахов, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


Федералното следствие, цитирано от агенцията, потвърди засега гибелта само на едно "малолетно дете" в бедствието.


По предварителни данни, в частния цех са живели работещи там мигранти, някои от тях "дори с деца. Образувано е наказателно дело. Разглежда се версията за палеж", каза Астахов. Източник от правоохранителните органи заяви по-рано, че става дума за гастарбайтери от Средна Азия.

При повторен оглед на околните помещения следователи откриха в едно от тях мъж, оцелял от пожара. Щом получи първа медицинска помощ, той ще бъде откаран в следственото управление и разпитан, съобщи служителка на Федералния следствен комитет.

Пожарът причини щети на площ от 3000 квадратни метра и бе потушен късно през нощта. Срутиха се 500 кв. метра от покрива; шестима души успяха да напуснат помещението, но единият получи изгаряния, информираха източници от органите на реда.

Кметът на Москва Сергей Собянин разпореди проверка в промишлените зони на столицата, за да се установи къде живеят нелегални мигранти, съобщи той самият в Туитър.

С оперативни действия пожарникарите успяха да предотвратят запалването на разположен близо до местопроизшествието склад с пиротехника, изтъкна Оксана Золотова от московския клон на министерството на извънредните ситуации.

Председателят на комисията по социална политика в Обществената палата на Русия Владимир Слепак предлага законови мерки срещу разполагането на производства в пожароопасни сгради. "Трябва да бъдат наказвани всички, на първо място собственикът на сградата. Тогава, прочете ли някой и друг път закона, човек няма да рискува", смята общественикът.

Прокуратурата на Източния окръг на Москва започна проверка по случая. Ведомството ще даде оценка за действията на министерството на извънредните ситуации, федералната миграционна служба и вътрешното министерство. "Ако има основания, ще бъдат взети мерки за прокурорско реагиране", увери Елена Росохина, представителка на правоохранителното ведомство.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?