Три доживотни присъди в Солун предизвикаха политически трус

Василис Папагеоргопулос

Истински политически трус разтърси гръцкото общество, след като тричленен състав на Апелативния съд постанови доживотни присъди на бившия кмет на Солун Василис Папагеоргопулос и на още двама негови приближени заради икономически скандал в общината, пише в "Катимерини".

Заедно с бивши солунски кмет доживотен затвор получиха бившият главен секретар на общината Михалис Лемусиас и бившият касиер Панайотис Саксонис, който се смята за моралния автор на аферата за присвояване на 17,9 млн. евро.

"Крилатият лекар" (това е прякорът на кмета, който е стоматолог по професия и бивш атлет) получи доживотен затвор. Потресаващо! Само с тази дума може да се определи вчерашното решение на гръцкия съд в Солун, допълва в. "Димократия", цитиран от БТА.

И пак "корупция", този път доживотен затвор за бившия кмет на Солун за присвояване на 17 милиона евро от фондовете на общината. Тежки присъди получиха също неговата дясна ръка, секретарят и касиерът на общината, пише изданието "Вестник на редакторите".

"Доживотният затвор е послание", предупреждава солунският в. "Македония".

Папагеоргопулос бе кмет на Солун от 1999 г. до 2010 г., а след вчерашните присъди влезе с белезници в затвора, заедно с другите двама осъдени.

Пред съда бившият кмет на Солун заяви, че няма никаква връзка със случая.

Главният обвиняем - бившият касиер на общината, беше признат за виновен и по обвинения за узаконяване на приходи от незаконна дейност и фалшификация.

Споделяне

Още от Балкани