Три министерства получиха задачи по частния проект "Супер Боровец"

Три министерства получиха конкретни задачи по изготвянето на концепцията за развитието на курортния комплекс Боровец, по време на първото заседание на работната група за реализация на проекта.

След като в началото на лятото премиерът Симеон Сакскобургготски оглави инициативния комитет за развитието на зимния курорт, миналия месец правителството създаде и държавна работна група за изготвяне на концепция по частно-общинската инициатива. Официалната мотивация на един от говорителите на проекта "Супер Боровец" - областният управител Олимпи Кътев бе, че курортът е важна част от кандидатурата на София за зимните олимпийски игри през 2014 година. Уличеният в съгласие за корупция шеф на Българския олимпийски комитет и временно отстранен от МОК Иван Славков също е в инициативния комитет по проекта.

След днешното заседание на работната група шефът ѝ, зам.министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов обяви, че до края на септември Министерството на околната среда и водите трябва да уточни регионите в курортния комплекс, в които може да се развива туризъм и условията за това. Министерството на енергетиката трябва да изготви доклад за необходимите енергийни мощности при реализация на проекта, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството да посочи мерките, които трябва да бъдат предприети по отношение на инфраструктурата.

В зависимост от докладите ще бъдат разграничени ангажиментите на всички ведомства с отношение към проекта, за да бъдат създадени благоприятни условия за бизнеса при неговата реализация.

От министерството на икономиката допълниха, че днешното заседание на работната група се е провело в разширен състав, с представители на браншовите организации и на бизнеса. Акцент в разговорите е поставен както върху предлагането, така и на търсенето на туристически услуги. Замисълът на проекта "Супер Боровец" е да бъдат създадени условия за развитие на целогодишен туризъм, като се обхване максимално потенциалът на региона - условия за ски, планински, екологичен, селски, балнеоложки туризъм.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?