Тригодишен гратисен период за новите правила в дипломатическата служба

Министерският съвет прие в четвъртък проекта на Закон за дипломатическата служба, който въвежда длъжността на постоянния секретар като най-висок професионален дипломатически пост. Постоянният секретар може да бъде само дипломатически служител с ранг “посланик”, да е заемал ръководна длъжност в МВнР и да е ръководил дипломатическа мисия най-малко три години. 

Постоянният секретар, който ще се назначава от министъра, ще има петгодишен мандат с опция за едногодишно удължаване. Така неговият мандат ще се разминава с този на текущото правителство и ще се гарантира приемственост, коментира външният министър Ивайло Калфин, който е вносител на оспорвания проект.

Проектът урежда условията и реда за назначаване на посланици, постоянни представители и генерални консули, които до сега не са били предмет на изрична регламентация. 

Създава се възможност някои от директорите на дирекции в министерството да бъдат определени като генерални директори. Това е практика в европейските страни, но помага и за по-добрата координация, уточни министърът.

Проектът е бил подкрепен от цялото правителство след близо час и половина дискусии. Калфин благодари за личната ангажираност на лидерите на тройната коалиция. Според него с приемането на закона се прави ясно разграничаване между политическата и професионалната част на МВнР както и се създават много по-високи изисквания за служителите  в дипломатическите мисии.

Законът урежда и ротациите в чужбина. Всички дипломати, които работят в МВнР, имат задължение да владеят два чужди езика, като единият от тях е език на ООН. За техническите служби се изисква познание на един чужд език.

Има тригодишен гратисен период за въвеждането в сила на закона. Според Калфин това се прави заради подмяната на техническия персонал в задграничните мисии, който не владее нито един чужд език.

Посолството ни в Казахстан работи добре и аз нямам възражения, каза министър Ивайло Калфин, помолен да коментира работата на негово превъзходителство Никола Филчев, станал дипломат по силата на политическата конюнктура. Министърът отбеляза, че посланикът в Германия Меглена Плугчиева, която също не е професионален дипломат, работи много добре. Калфин припомни, че под 10 % от назначените над 40 ръководители на мисии са политически.  По думите му с приетия Закон се около 10% политически назначения се запазват.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?