Трима от българските медици са болни и не се явиха пред съда в Бенгази

Трима от шестимата български медици, подсъдими по СПИН делото пред Наказателния съд в Бенгази, не са се явили на днешното девето заседание на съда, защото са болни. Посланикът ни Здравко Велев съобщи за БТА, че състоянието им било установено от лекаря на затвора "Куефия", където те се намират. Според посланика причина за неявяването на част от българите е и психическото им състояние след близо 5 години лишаване от свобода.

Патриарси се обявиха в защита на медиците

Писма до всички православни патриарси да подкрепят българските медици в Либия е изпратил Светият синод на Българската православна църква. Апелът е част от международна кампания в защита на шестимата медици, подсъдими по СПИН делото. Външният министър Паси заяви, че е поискал подкрепата на православната църква в защита на шестимата нашенци. В отговор на молбата му преди два месеца Негово Светейшество Максим изпратил писма до православните патриарси от цял свят. Днес патриархът запозна външния министър Соломон Паси с резултатите от акцията за защита на шестимата български медици.

още

Пред съда са се явили подсъдимите Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, а са отсъствали Нася Ненова, Кристиана Вълчева и съпругът и д-р Здравко Георгиев. От останалите подсъдими по делото в залата са присъствали част от подсъдимите либийски лекари и офицери, допълни посланик Велев.

След като на 8 декември съдът назначи нова медицинска експертиза по всички материали по процеса, медиците ни се отчаяха, че вместо да се придвижва към финала, делото се връщат назад.

Днес пред съда са се заклели петима либийски лекари, които са назначени като експертна комисия за материалите по делото. Днес съдът е постановил, че до 29 декември те трябва да изготвят своето становище. На предишното заседание съдът реши, че въз основа на експертизата ще вземе решение по случая.

Тази последна експертиза трябва да посочи дали СПИН епидемията в Бенгази е причинена умишлено, или е резултат от вътрешноболнична инфекция.

Екипът трябва да прегледа всички материали по медицинската страна на случая - в това число влизат абсолютно всички доклади, експертизи и други документи, изготвени от самото начало на делото, включително и докладът на световноизвестните експерти Люк Монтание и Виторио Колизи.

Двама от членовете на комисията са от Триполи, а трима са жители на Бенгази, уточни в отговор на въпрос посланик Велев. Той добави, че в залата са били двама представители на българската държава - консулът в Бенгази Веселин Павлов и съветникът в посолството в Триполи Румен Петров.

На 8 декември либийските офицери, които бяха обвинени, че са изтезавали българските медици, се отрекоха от показанията си пред съда. Според адвоката на сочения от медиците като основен мъчител Джума Мишри върху полицаите е бил оказан психически и физически тормоз, за да се извлекат признанията. На заседанието се изказа и съдебен лекар, призован като свидетел, който заяви, че белезите на медиците биха могли да са причинени и от травма.

Посланик Здравко Велев се е срещнал с представители на фондация "Кадафи" и е настоял за преместване на шестимата подсъдими български медици от Бенгази в Триполи. Днес той се срещна с представителите на ООН в Либия, пред които също е изразил това искане на българската страна.

Според законодателството на Либия медиците трябва да се намират на територията на населеното място, където се предполага, че са извършили престъпление, за което са подведени под отговорност.

Българската страна настоява за преместването им в столицата заради факта, че в Бенгази те не разполагат с възможността за системна медицинска грижа, както и заради настроенията в града. Медиците бяха преместени през юли т. г. от охранявани помещения в Триполи, където живееха под домашен арест, в Бенгази, за заседанията на Наказателния съд в града.

До този момент посланик Велев не е получил среща с външния министър на Либия или с друг официален представител за връчване на акредитивните си писма. Той поясни, че според обичайната практика трябва да се изчака представянето на няколко новоназначени посланици в страната заедно, когато те да връчат акредитивите си на приемащата страна. Здравко Велев получи агреман от Либия на 15 септември и бе назначен на поста в Триполи 10 дни по-късно с указ на президента Георги Първанов. Той пристигна в джамахирията на 18 октомври.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?